Last news in Fakti

25 Ноември, 2005 00:00 328 0

Одобрени са тръжните документи за “Дунав мост – 2”

  • сгради-
  • собственици-
  • изграждане-
  • заседание
Одобрени са тръжните документи за проектиране и строителство на “Дунав мост – 2” и предстои изпращането на покани до фирмите от късата листа за участие в търга – съобщиха от Делегацията на Европейската комисия в България на участниците в седмото заседание на Смесения българо-румънски комитет за изграждане на нов граничен комбиниран мост над река Дунав при Видин – Калафат, сред които бе и областният управител на област Видин инж. Кръстьо Спасов. На вчерашното заседание на Смесения комитет в резиденция “Бояна” бе приета информация от двамата съпредседатели за напредъка по проекта за изграждане на “Дунав мост –2” и бяха одобрени протоколите от заседанията на Смесените работни групи, проведени след шестото заседание на комитета.


Собственици на 700 дка в "Галата" ще правят обща инфраструктура
Четирима крупни собственици на терени в южния район на Варна - квартал "Галата", са се споразумели да се обединят в усилията си и да изградят общо подходяща инфраструктура преди застрояването на района. Те се наемат да реализират адекватна транспортна връзка, да подпомогнат изграждането на училища, детски градини и други обществени сгради. Четиримата собственици притежават 700 дка земя и всеки има планове за строителство на жилищни комплекси.

На среща, проведена вчера по инициатива на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов, те са се разбрали да се регистрират в Агенцията за насърчаване на инвестициите като висок клас инвеститори. Това им позволява да получат финансиране на 10 - 15 процента от стойността на инвестицията. От своя страна, община Варна ще може да кандидатства като съфинансираща страна по различни донорски програми за изграждане на ВиК и канализационна мрежа, пътища, обществени сгради. Целта на обединението на усилията е да се избегнат проблемите, които в момента съществуват за живеещите в "Бриз". Там строителството на жилищни сгради изпревари полагането на комуникациите и инфраструктурата, дори и осигуряването на нормален достъп до кооперациите. В края на декември или началото на следващата година ще се проведе нова среща на инвеститорите, на която ще се види докъде всеки от тях е стигнал с процедурата по регистрация в агенцията и да се набележат следващите стъпки към реализация на идеята. Целта е техният проект да влезе в плановете на донорските програми за 2007 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА