Last news in Fakti

30 Ноември, 2005 00:00 1 077 0

Дубай инвестира 272 милиона долара в ски курорт

  • дубай-
  • могат-
  • тейлър-
  • метра-
  • ледени-
  • писта-
  • закрито-
  • ски дубай
Под изпепеляващото пустинно слънце, което грее над арабското емирство Дубай, бе изграден покрит ски курорт с първата "черна" ски писта на закрито, ледени ветрове, висулки, но без лавини, предаде АФП.

Покритите със сняг склонове нарочно са разделени на тераси, за да се избегне опасността от лавини под купола Ски Дубай, в който след окончателното му завършване ще има 6 000 тона истински сняг. Докато туристите загарят на горещите като фурна дубайски плажове, в Ски Дубай деца могат да се крият в ледени пещери и под засипани със скреж пластмасови елхи. Целият отлично изолиран от жегата купол е разположен в чудовищно голям универсален магазин и в него могат да се забавляват жителите на Обединените арабски емирства, повечето от които не са виждали сняг през живота си.

Ски курортът на сума 272 милиона долара е най-новият екстравагантен проект в Дубай, където се намира най-високата кула в света и единственият подводен хотел. Изкуствената планина в Ски Дубай е с площ колкото три футболни игрища, може да приема едновременно 1500 посетители и има пет ски писти с различен наклон и трудност, като най-дългата е 400 метра с денивелация 62 метра. Най-голямата ски писта на закрито в Европа е във Великобритания и има дължина 170 метра.

По-лесните писти ще започнат да приемат скиори на 2 декември, а по-трудните, включително първата "черна" писта на закрито, на 14 декември, съобщи ръководителят на проекта Фил Тейлър. Сноубордисти ще могат да усъвършенстват уменията си на 90-метрова с трамплини. В Ски Дубай има ледени пещери със свирещ студен вятър, където посетителите могат да пишат с пръсти на заскрежена стена. Предвидени са и други удоволствия - в Ски Дубай посетителите могат да пият горещ шоколад или да похапват фондю пред пращящи камини в кафенетата "Лавина" и "Сейнт Мориц", разположени на заснежените склонове. Тийнейджъри с дебели палта, вълнени шапки и топли ръкавици се замерят със снежни топки пред любопитните очи на купувачите в магазина, които могат да ги наблюдават през огромни дебели стъкла. По снега се разхождат араби по сандали, с кърпите гутра и обръчите окал на главите, и с наметнати черни палта, достатъчно дълги да покриват поне отчасти традиционните им бели роби дишдаш.

"Да видиш сняг в пустинята е нещо уникално", сочи Тейлър. "Ски Дубай дава възможност на местните жители да се научат да карат ски и да се забавляват, когато са на почивка в чужбина". Самият Тейлър не може да кара ски, но определено знае как да забавлява хората благодарение на продължителната си кариера в парка Евродисни във Франция и гигантското виенско колело в Лондон, наричано Лондонското око.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА