Last news in Fakti

27 Август, 2014 17:31 3 307 0

Пресякоха канал за международен трафик на антики

  • канал-
  • трафик-
  • антики

Антиките са били предназначени за износ от България към Западна Европа, САЩ и Русия

Пресякоха канал за международен трафик на антики - 1
Снимки: ДАНС

Пресякоха канал за международен трафик на антики от България към Западна Европа, САЩ и Русия, съобщиха от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

На 21 август 2014 г. на територията на градовете Велико Търново и Шумен служители на ДАНС под ръководството на прокуратурата проведоха специализирана операция за пресичане на международен трафик на антики от България към страни от Западна Европа, САЩ и Русия, включително и на такива, които са били част от музейни фондове.

При извършените процесуално-следствени действия на 7 адреса в градовете Велико Търново и Шумен са намерени и иззети над 130 броя старинни оръжия, които притежават белезите на движими културни ценности; незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия; бойни нарезни карабини; пистолети от Втората световна война в много добро състояние; както и тежка картечница с муниции за нея.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети.

Повечето от монетите са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието.

Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона: фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост и други.

Върху част от иззетите предмети, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

Едно лице е задържано за срок до 24 часа.

Всички действия, свързани с установяването на автентичността и изземването на културните ценности, са извършени със съдействието на музейни експерти.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА