2 Октомври, 2014 14:21 3 931 0

Заловиха най-издирвания наркобарон в Мексико

  • ектор белтран лейва-
  • мексико-
  • хоакин гусман-
  • нарковойната-
  • наркокартел-
  • лейва-
  • "синалоа"-
  • заловен-
  • арестуван

На съвестта на Ектор Белтран Лейва тежат най-малко 29 убийства

Заловиха най-издирвания наркобарон в Мексико - 1
Снимка: Синхуа/БТА

Мексиканските власти задържаха наркобарона Ектор Белтран Лейва, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на страната. Лейва, който бе начело в списъка на най-издирваните наркобосове в страната, оглавяваше семеен престъпен картел, воюващ с бившия си съюзник от криминалния свят Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо (Дребосъка), който бе арестуван през февруари тази година.

Ектор Белтран Лейва е бил заловен в ресторант в град в Централно Мексико. В града, в който живеел,той се представял като бизнесмен, търгуващ с изкуство и недвижими имоти. Той ще бъде изправен пред съда по обвинения в трафик на дрога, пране на пари и убийства – на съвестта му тежат поне 29.

49-годишният Ектор Белтран Лейва бе единственият жив и до днес на свобода от няколко братя наркобарони. Алфредо Белтран Лейва беше закопчан от представители на специалните части в началото на 2008 г. Именно тогава братята решават, че Гусман го е предал и обявяват война на неговия картел „Синалоа“. През май същата година техните килъри застрелват 22-годишния Едгар Гусман, син на главатаря на наркокартела.

Артуро Белтран Лейва в края на 2009 г. попада в засада и е убит в престрелка с мексикански морски пехотинци. Церемонията в чест на паднал в боя войник се предава директно по телевизията в цялата страна, а на следващия ден главорезите на Лейва нахлуват в дома му и екзекутират цялото му семейство - майка му, сестра му, брат му и леля му. Заради подобни случаи бандата на братята придобива печалната слава на една от най-жестоките и отмъстителни престъпни групировки.

За последните няколко години жертви на нарковойната в Мексико са станали близо 90 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА