18 Ноември, 2014 08:12 1 973 8

След побоя и заплахите с моторна резачка

  • малко градище-
  • побой-
  • заплахи-
  • грабеж-
  • моторна резачка

Затворът се оказва школа за извършване на нови престъпления, смята адвокат

След побоя и заплахите с моторна резачка - 1
Снимка: БТА

Нова телевизия показа лицата на тримата, обвинени в зверския побой над възрастно семейство в хасковското село Малко Градище. И тримата извършители са криминално проявени - с много предишни подобни прояви, а соченият за тартор на групата е лежал три пъти в затвора, въпреки че е едва на 24 години. Семейството беше зверски пребито и заплашвано с моторна резачка, за да бъде ограбено.

"Една присъда не е достатъчна по няколко причини. На първо място престъпникът може би не е бил достатъчно дълго време в затвора. Най-важното обаче е, че когато е там, той трябва да бъде превъзпитан и поправен. Това е целта на наказанието. Смятам, че в затвора твърде малко се работи по този въпрос, да не кажа въобще. За този период той единствено е откъснат от обществото”, коментира в „Здравей, България” адвокатът Ивета Анадолска.

Според нея затворът се оказва една школа за извършване на нови престъпления. По думите на адвоката друг проблем е, че след като излязат на свобода, никой не се интересува какво се случва с престъпниците.

"В дъното на всяко битово престъпление е мизерията, десоциализацията, липсата на работа и грижа за обществото. Няма ценностна система. Две поколения българчета растат в една среда, в която нямат идеали и цели. Те се възпитават от улицата. Обществото ни стана безумно меркантилно. Липсват и реформи в нито една система и най-вече в съдебната”, коментира експертът Мика Зайкова.

Баба Мавруда и дядо Боню никога няма да забравят вечерта на 3 ноември, когато през задния двор в къщата им влизат трима маскирани и ги нападат. 77-годишната жена е влачена за косата по пода, а 82-годишният мъж е изкаран от леглото и бит като куче.

Нечовешкият бой е заради 2500 лева. За 10 дни полицията обърна половината Хасковска област в търсене на жестоките нападатели. Горещата следа се оказала заложна къща, в която бил предаден телефонът на възрастното семейство, а по-късно крадецът си го прибрал, тъй като се изплашил.

Така униформените стигат до махалата в Свиленград и задържат Стойчо Огнянов. На 24 години той вече е бил участник в 24 кражби и има три ефективни присъди, които е излежал. Излязъл е от затвора през март тази година, а малко по-късно – през лятото, е бил нает от близки на възрастните хора през лятото да копае канал в двора им. От там познава имота и знае за задния вход, откъдето да влезе. Пред разследващите обяснил зверския бой над старците с това, че той и съучастниците му били много пияни. Направил е пълни самопризнания.

Освен Стойчо, в ареста са още двама мъже. Те обаче отричат обвиненията. Това са 44-годишният Иван и 30-годишният Васил. И двамата са познайници на полицията и са осъждани по подобни дела. Иван е излежал 8-годишна присъда за кражба и измама. Другият обвинен – Васил, твърди, че не е участвал в зверството. В къщата му обаче е била открадната от възрастното семейство резачка.

Въпреки всичко съдът остави и тримата обвиняеми зад решетките. Ако бъдат осъдени, ги очакват между 5 и 15 години затвор, а от полицията заявиха, че ще охраната на хората в Малко Градище е подсигурена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белия

    1 0 Отговор
    Ако съдебната ни система беше като в братски Китай ,тия ,както и геройте от КТБ отиваха веднага при създателя.Е за това Китай е номер 1 а ние номер последен.

    Коментиран от #4

  • 2 справедлив

    1 0 Отговор
    Да им облекат по една оранжева фланелка и да ги транспортират до северен Ирак ще е най добре
  • 3 не лъжете хората

    1 0 Отговор
    Тия хора израстват в гетата, понякога в нечовешки условия, с алкохорл, извращения и т.н. Защо просто не кажат специалистите, че за съжаление винаги ще има от такива деца, процент социопати и садисти, които НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ПРЕВЪЗПИТА, просто са си такива оперирани от съвест и каквото и да се направи, като излязат навън, отново почват. затова в чужбина на такава група хора въобще не им вярват, слагат си им и доживотна и толкова. Не ни лъжете, че можело да ги превъзпитате, колко хора трябва да ограбят и да нарежат, за да си останат в затвора и да не вредят! Дори да не се пристрастят към убийства, ще станат телефонни измамници. И каквито и реформи да се правят такива хора ще продължават да са такива, някакъв шанс има само в ранна детска възраст ако се беше променила средата им.
  • 4 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Белия":

    Абе тя системата ако е на старите нива преди 89-та година с леки поправки, щото тогава също имаше разни изцепки, но далеч-далеч по-редки, нямаше да сме на тоя хал. То тогава да видиш клошар, просяк или някой пиян или дрогиран е било голяма екзотика
  • 5 шестака

    1 0 Отговор
    Това не са човешки същества, какво превъзпитание? Евтаназия за такива изверги, за по благородно!

    Иначе трябват доста реформи в социалната система, не трябва да получават помощи и мед. обслужване, ако не работят! Не може бай М...л само да прави деца и да извършва престъпления, а ние да плащаме разноските!
    Не се правят реформи, защото за някои "политици" циганите са материал, който гласува под строй по време на избори и така измислената демоКРДАЦИЯ става реалност!
  • 6 некой си

    1 0 Отговор
    Според мен накзанието за такива престъпления трябва да е линч, ако оцелеят след това доста ще се замислят дали да повторят.
  • 7 Нова Швабия

    1 0 Отговор
    На циганин доверие не можеш да имаш и работа не може да свърши защото генетично му е заложено да живее като паразит и да смуче от труда на хората . Кой от вас познава циганин фермер или производител или архитект или адвокат или учен или ... !??? Това е най-долната прослойка в обществото както и най-вредната защото освен брутални престъпления разнасят и болести . Истината е че наказание като затвор не ги плаши и не им влияе защото те са умствено изостанали и на такива места като затвора се чувстват доста добре . Извода е че само жесток бой до смазване ги респектира и възпитава в страхопочитание и уважение към живота труда и собствеността нормалните хора . С лош речник и размахване на пръст нищо не може да се постигне .
  • 8 гостъо

    0 0 Отговор
    Не стават за нищо друго освен за донори на органи!