Last news in Fakti

11 Февруари, 2015 13:00 6 382 1

9 българи арестувани в най-голямата нелегална фабрика за цигари в Европа

  • българи-
  • арестувани-
  • нелегална-
  • фабрика-
  • цигари-
  • будапеща

Предприятието е разбито при акция на унгарската полиция край столицата Будапеща

9 българи арестувани в най-голямата нелегална фабрика за цигари в Европа - 1
Снимка: Dailynews Hungary

Нелегална цигарена фабрика, която се оказва най-голямото подобно незаконно предприятие в Европа, бе разбита и затворена в унгарския град Вешеш близо до Будапеща, съобщи Hungary Today, позовавайки се на Националната данъчна и митническа администрация на страната.

Както и вчера съобщихме по информация на ДАНС, при операцията полицията е арестувала деветима българи, един израелец и един унгарски гражданин по обвинения в мащабна бюджетна измама. В момента те се водят в досъдебно задържане. От фабриката са конфискувани 22 тона тютюн и 2 300 000 къса цигари, които заедно биха били достатъчни да се произведат 1 500 000 пакета цигари. Общата стойност на папиросите, чийто оригинален вариант по принцип се произвежда в Обединените арабски емирства за британския пазар, е 2,5 милиарда унгарски форинта (около 8,14 милиона евро). На хартия стоката е трябвало да бъде доставена от Словакия с български камион до чешки получател с литовски адрес, но в действителност цялата пратка е доставена край Будапеща.

Според Националната данъчна и митническа администрация на Унгария, държавата е била ощетена от нелегалната фабрика с 200 милиона форинта от акцизни такси.

Практика е организирани престъпни групи да наемат бивши работници от фалирали тютюневи фабрики от Източна Европа за своите нелегални дейности, коментира изданието. Незаконните цехове и фабрики често се местят, за да избегнат вероятността да бъдат разконспирирани, и е възможно производствената линия, открита във Вешеш, вече да е била използвана някъде другаде. Тя е с капацитет да произвежда 2000 цигари на минута, чиято стойност за период от 6 месеца възлиза на 11 милиарда форинта.

По този повод от Европол коментират, че нелегалните заводи за цигари са източник на огромни средства за организираната престъпност, които често са използвани за финансиране на тероризма и други сфери на престъпността, предаде „Юронюз“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    0 0 Отговор
    Това е много сериозна схема за пране на пари...