Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 13:33 1 446 5

Съдът оправда Александър Томов

  • александър томов-
  • съдът-
  • оправда

Той е оправдан по всички обвинения

Съдът оправда Александър Томов - 1
Снимка: БТА

Софийски градски съд (СГС) напълно оправда Александър Томов по всички обвинения. Шефът на ЦСКА е оправдан по обвинение в длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от "Кремиковци" и футболен клуб ЦСКА.

Томов, заедно с Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат. Останалите трима също са оправдани.

Томов е обвинен за източването на близо 29 милиона лева от "Кремиковци", както и на 3.5 милиона евро от футболния клуб.

Според обвинението Томов и Гарибов се теглили кредит от името на ЦСКА, като единствено те двамата са можели да се разпореждат със сметката, която е разкрита по него. Прокуратурата твърдеше, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба, а двамата решили да отклонят средства в размер 6 825 000 лв.

"Все пак в България има правосъдие" заяви Томов след като СГС го оправда и посочи, че това е надежда за бъдещето на страната. Той определи оправдателната си присъда като голяма победа за него, за семейството му и дори за партията. Каза, че това е така, защото срещу тях през тези 7 години стои една много тежка "политико-мафиотска група".

"Беше трудно, беше много тежко, защото цялото това обвинение е грубо скалъпено, но смятам, че в крайна сметка нещата си идват на мястото", заяви той. Томов определи главния прокурор Сотир Цацаров като лъч надежда.

Истинска цел на обвинението според него е била да се скрият истинските виновници за фалита на Кремиковци, да се намери някой, който да носи поне за няколко години бремето, за да се отклони вниманието от тези, които "замислиха този фалит", каза Томов и обеща отделна пресконференция по въпроса в близките дни.

Това, че бе осъден на първа инстанция първия път, той си обясни с натиск и каза, че има два документа. Единият, в който бившите шефове на главна прокуратура са предложили "прокурорите, които сътвориха това дело" за награда. Вторият е, че тази присъда и още една били използвани, за да се каже пред ЕС, че има осъдени политици.

Говорейки за случилото се с него в последните 7 години на съдебна сага, Томов назова отново и имена на политици – Петър Димитров, Сергей Станишев. Томов заяви, че делото е било инспирирано от бившия енергиен министър Петър Димитров, а за да се съберат доказателства, през 2008-а година бившият премиер Сергей Станишев е изпратил ДАНС в ЦСКА.

Александър Томов вече е бил уведомил Цацароя както за организаторите, по думите му, на политическия сценарий, така и за прокурорите, които били "употребени" с него. Томов спомена две имена – на бившия заместник градски прокурор на София Роман Василев и на Божидар Джамбазов, който гледаше делото по време на първата му изява в СГС.

Той възнамерява да търси правата си за ходенето 7 години по съдилища, да сезира Партията на европейските социалисти за действията по случая на Сергей Станишев.

Днешното решение не е окончателно и прокуратурата може да протестира присъдите пред Софийския апелативен съд.

Факти.бг припомня, че делото срещу Томов продължава от 2009 г. В началото на 2011 г. друг състав на СГС с председател Мариян Марков осъди Томов на 9 години затвор.

Вчера пък прокуратурата поиска минималния, предвиден в закона, размер лишаване от свобода, в случая 10 години затвор за Томов и за останалите трима подсъдими от ръководството на комбината - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Александър Томов заяви в понеделник, че обвинението му е "антиконституционно" и изрази увереност в успеха на делото. "Прокуратурата прикрива 17 документа и не ги прилага", каза още Томов. По думите му, ако е имало нещо нередно, то "още Митал щеше да ни обвини".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха

    0 0 Отговор
    Браво ,Сашо,а сега на дневен ред са двете Л-та-зелено и синьото!!
  • 2 любител

    0 0 Отговор
    Отново правдата възтържествува!

    Слава на българската правораздавателна система!
  • 3 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ВЗЕХА МУ НЯКОЙ ЛЕВ
    ИЛИ ПО ТОЧНО ИМ ДАДЕ И ГОТОВО ОПРАВДАН
    ПРОТИВЕН П...Л
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Тоя трябва да го съдят в СЕВЕРНА КОРЕЯ или в КИТАЙ да види съд простака смотан, но най ще му отива в затвора „Черния делфин“ в Сибир и да те пуснат да избягаш умираш! Какво чакаме бе българи идва 3 март а ние си оставаме същата рая за доене и стригане, че кога ще има европейски заплати и пенсии в БГ докато имаме такова „правосъдие“?
  • 5 велко велков

    0 0 Отговор
    значи наистина не сме държава а кочина