Last news in Fakti

13 Март, 2015 15:35 3 265 0

Тодор Костадинов с обвинение за "Червеи"

  • тодор костадинов-
  • червеи

Наложена му е мярка за неотклонение Парична гаранция в размер на 2 000 лв.

Тодор Костадинов с обвинение за "Червеи" - 1
Снимка: БТА

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на бившия директор на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов, съобщиха от СГП.

Обвинението е свързано с разработката "Червеи" - за незаконно допускане до автоматизираната информационна система на МВР.

На Костадинов е предявено обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице при условията на продължаващо престъпление е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства с цел да бъдат използвани като доказателства за тези обстоятелства.

Извършеното от Костадинов деяние е за периода 12 септември 2013 – 25 март 2014 г. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 2 000 лв.

Факти.бг припомня, че преди време председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на НС Атанас Атанасов каза, че е имало разработка "Червеи" за подслушване на протестиращите. В продължение на 300 дни те са били следени, подслушвани и снимани, уточни депутатът от РБ. След това министърът на МВР Веселин Вучков назначи проверка.

Тодор Костадинов е бившият служител на сектор "Сигурност", който е искал разрешителните за СРС по разработката "Червеи". Това бе потвърдено и от главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че "едно лице ги е искало и едно лице от съда ги е разписвало".

Втората визирана е Владимира Янева - вече бивш председател на Софийския градски съд, която се оказа, че е позволила СРС-то за "безумните" от гледна точка на закона 300 дни. Скандалът "Червеи" доведе до оставката на Янева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА