Last news in Fakti

6 Април, 2015 12:05, обновена 6 Април, 2015 16:05 6 197 6

13 г. и 4 месеца затвор за Иван Тодоров, убил Хюлия

  • хюлия-
  • хюлия маджар-
  • иван тодоров-
  • вината-
  • обвиненият-
  • убийството

В обясненията си пред съда той разкри, че е бил раздразнен от Хюлия, защото отказала да прави секс с него

Варненският окръжен съд (ВОС) призна вината на Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от с. Белоградец, извършено на 2 януари миналата година умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, съобщиха от съда.

Първата съдебна инстанция присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебна следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Общо 300 000 лева е обещетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди. 12 000 лева е държавната такса върху уважения граждански иск, а 8000 лева са разноските на семейството на Хюлия, които също са присъдени на Тодоров. Близо 12 000 лева пък са разноските по делото, които подсъдимия дължи на държавата.

След произнасяне на съдебния акт адвокатите на семейството на Хюлия Маджар заявиха, че ще обжалват присъдата. Тя ще бъде протестирана и от Варненска окръжна прокуратура. Страните могат да направят това в 14 дневен срок пред Варненския апелативен съд.

С нарочно определение ВОС потвърди и най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Иван Тодоров, който остава в ареста. 

По рано днес делото за убийството на Хюлия Маджар във Варненския окръжен съд тръгна по реда на съкратеното следствие, след като обвиняемият Иван Тодоров призна всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт, съобщи "Дарик".

Това означаваше, че Тодоров признава и вината си. А след като делото се гледа по реда на съкратеното следствие, обвиняемият може да получи наказание до 30 години затвор.

По време на процеса не бяха разпитвани свидетели, а обвиняемият поиска да даде обяснения при закрити врата заради интимни подробности, които щял да разкрие с показанията си. В обясненията си пред съда Тодоров по-късно заяви, че е бил раздразнен от Хюлия, защото отказала да прави секс с него.

Родителите на жертвата Назми и Редмие Маджар бяха конституирани като частни обвинители и предявиха граждански искове по 150 000 лева за всеки един от тях. Техният адвокат - бившият депутат Павел Димитров, изрази становище, че близките на Хюлия са против съкратения ред на процеса. Според тях подсъдимият няма да получи справедливо наказание и мотивите му за извършване на убийството няма да бъдат разкрити.

Процесът започна при голям обществен интерес. Залата на съда се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват и много от тях не успяха да влязат вътре. При влизане в залата на обвиняемия Иван Тодоров майката на Хюлия се разплака.

Сред наблюдателите на делото е депутатът от ДПС Ерджан Себайтин, който заяви, че присъства в качеството си на бивш учител на Хюлия и близък на нейните родители.

В нощта на 1 януари 2014 г. двамата са прекарали два часа в колата на подсъдимия и са си разменяли ласки. Жертвата засегнала мъжкото достойнство на Иван, който я ударил в лицето. Младата жена побегнала от автомобила, но той я догонил и с гаечен ключ и нанесъл още 6 удара по главата, което причинило смъртта й.

„През тези два часа не съм бил с нея с цел да я насиля. Тя намекна за близост“, коментира пред магистратите Иван. В момент, в който той посегнал към нея и тя видяла неговите намерения, го обидила, наранявайки тежко мъжкото му достойнство обясни той.

Подсъдимият обаче, така и не посочи каква точно е била обидата, нанесена му от Хюлия. Обясненията за нощта на престъплението той даде пред закрити врата заради интимните подробности.

От началото на разследването Тодоров отричаше да е извършил убийството, но пред съда днес призна, че е автор на престъплението.

Държавното обвинение поиска доживотен затвор, като след редуцирането присъдата да стане 30 години затвор. Прокурорът Силвиян Иванов заяви, че посочената от подсъдимия причина за убийството е „меко казано нелепа“.

„Това е тежко, зверско и брутално посегателство, което по никакъв начин не е предизвикано от жертвата. У Иван Тодоров се крие агресия, която може да се прояви в бъдеще и единственото адекватно и справедливо наказание е доживотен затвор“, заяви пред съда прокурорът.

Прокурорът изтъкна, че поведението на младия мъж е било изключително пресметливо и двулично.

„Вещите лица, както и негови близки и приятели съобщават в показанията си, че след убийството те не са забелязали промяна в поведението му“, коментира прокурорът. Дори сега, в рамките на процеса, според него, той признава вината си с едничката цел „да отърве кожата“, а не защото изпитва някакво съжаление.

„Лъжа, фалш и пресметливост“ нарече позицията на Иван Тодоров адвокатът на родителите на жертвата Павел Димитров.

„Подсъдимият месеци наред се опитваше да заблуждава разследващите и с наивните си показания днес се опитва да отърве кожата. Моля, не му вярвайте. Признанието му е фалшиво и с цел да получи по-леко наказание“, обърна се към съдебния състав адвокатът.

Защитникът на Тодоров Димитър Димитров разви тезата, че клиентът му е бил силно афектиран, когато е извършил убийството. Поведението му след престъплението и бягството му в Холандия се дължели на паника и не били белег за хладнокръвие.

Убиецът и жертвата са били приятели от деца, а след това и съученици. Иван е имал приятелка, която била много ревнива заради отношенията между него и Хюлия и дори няколко пъти го е напускала.

„Хюлия е привличала вниманието на мъжете и е оставила у Иван впечатление, че между двамата може да има интимни отношения. Тя е имала разкрепостено поведение и е оставяло у мъжа впечатление, че има шанс. Затова Иван е тръгнал през нощта за селото й, въпреки че е имал сериозна приятелка и е възнамерявал да заживее с нея. Няма друга причина на 1 януари той да зареже всичко и да потегли за Белоградец. Докато са били два часа в колата му, Хюлия е говорила няколко пъти с приятеля си Николай, който е констатирал, че няма поводи за безпокойството. Очевидно между Хюлия и Иван трябва да се е случило нещо сериозно и извънредно. Нейното поведение го е довело до афект и на Иван не трябва да се гледа като на хладнокръвен убиец“, аргументира се адвокат Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zzz

    0 0 Отговор
    doide re b1lgari da tepat turcite

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "zzz":

    Това беше грозно.
  • 3 motorheadbg

    1 0 Отговор
    Аз съм Българин! Хюлия Маджар също е Българка (макар с мюсюлманско име) ! С удоволствие бих пръснал кратуната на този боклук, и то с гайчния ключ, с който е умъртвил момичето!
  • 4 любител

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "zzz":


    Първо се научи да пишеш на собственият си език, че си смешен!
  • 5 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Убиеца е пълен нещастник,ако всеки вземе да трепе,че
    не са му бутнали,света да е загинал отдавна,като не ти
    бутнат тука,чукаш на друга врата,ако ли не плащаш
    достатъчно и се уреждаш,ама да убиваш,с този мотив
    е чудовищно.
  • 6 разбирач

    0 0 Отговор
    ето затова бягат хората от тази "държава"!!! а и заради недоимъка, породен от ниски заплатки и безработица... след 8 год. този боклук ще е на свобода... ще е*е друга мацка... дано да е дъщерята на съдия! пожелавам им го на всички съдии и прокурори! щерките ви да ги е.*т ей такива кат' този! ... и после да ги намирате в канавки... ето това заслужават нашите политици, съдии, прокурори и всички дето са на отговорни позиции! амин!