Last news in Fakti

4 Май, 2015 12:59 2 153 2

Прокуратурата обвини проф. Кадурина

  • проф. мира кадурина-
  • кадурина-
  • обвиниха-
  • прокуратурата
Прокуратурата обвини проф. Кадурина - 1
Проф. Мира Кадурина

Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняема проф. Мирослава Кадурина – Илиева - ръководител на Катедра по дерматология, венерология и алергология на МБАЛ - София към ВМА –София и Началник на Клиника по дерматология и венерология за престъпление по служба, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В периода 29.11.2004г. -10.09.2014г. проф. Кадурина е превишила правата си, като е извършила служебни действия в нарушение на  Закона за лечебните заведения и Правилника за устройството и дейността на Военномедицинска академия. Деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД, на което е мажоритарен собственик.

В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД ползването на   6 /шест/ медицински апарати, собственост на ВМА, свободно и неограничено във времето. 

Предоставила е на същото дружество,  без правно основание  и безвъзмездно, ползването на пет апарати, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лв.

Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на „ДЕРМА – ПРИМ- МК” ООД с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.

От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военно-медицинска академия - „ДЕРМА ПРИМ-МК” ООД е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на Военномедицинска академия за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството .

Настъпили са и значителни имуществени вреди за ВМА.

Спрямо д-р Кадурина е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишката

    0 0 Отговор
    Голяма работа, а онези които изнесоха КТБ никой не ги бара!
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    И тази няма да я барнат, щом 10 години е ползвала държавно имущество като частно. Това се е знаело, но никой не е предприемал мерки. Сега е неудобно и всичко излиза наяве. Ще си плати глобата и толкова.