Last news in Fakti

17 Юни, 2015 12:47 1 135 1

Осъдиха поляк на 5 г. затвор за „пране на пари”

  • поляк-
  • осъдиха-
  • затвор-
  • пране-
  • пари

Съдът наложи на Майхжак и наказание глоба в размер на 75 000 лева


На 16 юни 2015 г. по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт, Софийски градски съд (СГС) осъди полския гражданин Мачией Майхжак на 5 г. лишаване от свобода за  ”пране на пари”.

Освен това съдът наложи на Майхжак и наказание глоба в размер на 75 000 лева.

Обвиненията срещу Майхжак са за това, че за времето от 24 април 2014 г. до 30 април 2014 г.  в София, чрез открити на негово име и на името на друго лице банкови сметки, придобил имущество – парична сума в общ размер на 26 478 лева. Той е знаел към момента на получаването им, че парите са придобити чрез извършване на друго тежко умишлено престъпление - ”компютърна измама”.

Майхжак е признат за виновен и по другото повдигнато му от СГП обвинение -  за това, че в рамките на посочения период, съзнателно се ползвал от неистински документ за самоличност – лична карта, издадена на името на друго лице. За самото съставяне на документа на Майхжак не може да се търси наказателна отговорност.

По време на целия си престои в България, Мачией Майхжак се е представял с фалшива самоличност. Освен това той е организирал и довел със себе си и двама чужди граждани. От тях Майхжак е изисквал да откриват на свое име сметки в различни банкови институции. По тези сметки са постъпвали парични суми, преведени от сметки на български фирми чрез онлайн интернет банкиране ( с електронен подпис).

Тези преводи обаче са реализирани чрез внедряване на вирус в компютърните системи на банките. По същество са били ” източвани ” сметки на български фирми без знанието и съгласието на лицата, които ги управляват и представляват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Как ги е прал бе мръсни ли ги е оставил,да дойде да види нашите как ги перат,да не се излага така.