Last news in Fakti

7 Септември, 2015 10:23 3 092 0

Издирването на Ел Чапо може да придобие интересен обрат

  • ел чапо-
  • издирването-
  • обрат

Има съмнения, че той пътува из Мексико

Издирването на Ел Чапо може да придобие интересен обрат - 1
Снимка: БТА/AP


На сутринта на 31-ви август в Twitter бе публикувана снимка на наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гузман , позиращ заедно със сина си в Коста Рика.

Изображението бе пуснато от акаунт, който принадлежи на сина на Гузман. През юли лидерът на картела „Синалоа“ избяга от строго охраняван затвор, намиращ се в близост до Мексико Сити. Веднага след неговото бягство специалисти се усъмниха, че вероятно един от най-издирваните хора в света се е отправил на юг, за да се срещне със сина си.

Интересното е, че два дни след излизането на въпросната снимка в социалните мрежи, се появи информация, че в северния мексикански щат Табско мъж е постъпил в болница след автомобилен инцидент. Той е имал външен вид, много наподобяващ този на Гузман от снимката. Мъжът си е тръгнал от болницата малко преди полицията да пристигне на място.

Според местното издание Tabasco Hoy, местното полицейско управление веднага се е заело със случая, щом получило сигнал от болницата. Гузман обаче напуснал здравното заведение, малко преди пристигането на властите.

Има голяма вероятност Ел Чапо да е прекарал няколко дни в пътуване до Табаско. Все още обаче не е ясно защо наркобарона би рискувал да се върне в страната, където е щателно издирван. Има вероятност това пътуване да има нещо общо с дейността на картела Синалоа, ако Гузман се е движил в целия регион. Това няма и да е първия негов набег в Централна Америка.

През последните години района в територията между Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас  се е превърнал в истински контролен пункт за трафика на наркотици. Най-вече става въпрос за трафик на кокаин от Колумбия, където групировката на Гузман контролира над една трета от продукцията.

Преди години наркобарона на няколко пъти е посещавал Хондурас, смятайки се, че направлявал акция за наркотици. Специалисти споделят, че граничния контрол между Хондурас и Гватемала е слаб, каквато е и правната система. На практика и двете страни се намират под контрола на престъпни организации.

Vice News напомня, че арестувания в момента бивш президент на Гватемала Ото Перес Молина заяви преди време, че Гузман му е предложил значителен подкуп, когато е бил арестуван през 1993 г. Перес Молина, който е бивш армейски генерал, твърди че той е водил операцията по тогавашното залавяне на наркобарона.

„Първото нещо, което той направи, когато го заловихме, беше да се опита да преговаря. За около 15 минути той ми предлагаше няколко подкупа, но аз отказах, защото това е против моите принципи.“, заяви Перес Молина, който е обвинен, че по време на президентския си мандат е присвоил сума на стойност от $ 3.7 млн.

След първия си арест Гузман прекара 8 години в затвора. След това той отново бе задържан през 2014 г. Все пак според наблюдатели той се укрива някъде из мрежата на Синалоа. Там той се чувства в безопасност. Все пак босът има огромни ресурси, с които може да се придвижва постоянно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА