20 Ноември, 2015 12:17 952 0

Бум на телефонните измами във Варна

  • бум-
  • телефонни-
  • измами-
  • варна

Ало измамници отново задигнаха над 29 хил. лв. от варненски баби

За бум на телефонните измами във Варна през последните дни, съобщиха от полицията в града. Само за вчера ало измамници са задигнали над 29 хил. лв. от възрастни хора в морската столица.

Първият случай е с 82-годишна жена от Варна, която сигнализирала в полицията, че на домашния й телефон е позвънило непознато лице, представило се е за лекар и я е въвело в заблуждение, че внукът й е постъпил за лечение в болница заради заболяване от антракс и се нуждае от скъпоструващо лечение. Жената предава сумата от 4000 лв. на непознат мъж пред дома си.

След това е подаден сигнал от 72-годишна жена от Варна за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се е за лекар и я е заблудило, че дъщеря й е пострадала при токов удар и се нуждае от спешни животоспасяващи операции, за които е необходимо да се заплати определена сума пари. Жената предава сумата от 9550 лв. на непознат мъж пред дома си.

Друга 68-годишна варненка също се е оплакала за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се е за лекар и я е въвело в заблуждение, че дъщеря й е пострадала при инцидент и се нуждае от спешно лечение, за което е необходимо да се заплати определена сума пари. Жената предава сумата от 4140 лв. на непознат мъж пред дома си.

Четвъртата измамена е 74-годишна варненка, която съобщила за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се е за полицейски служител и я е въвело в заблуждение, че се работи по задържане на група измамници, и ако бъде потърсена от такива, е необходимо жената да им предаде определена сума пари, за да могат да ги задържат. Жената поставя сумата от 7000 лв. в торба и я хвърля през терасата на дома си на непознат мъж.

Последната измамена е 69-годишна жена от Варна за това, че на домашния й телефон е позвънило неизвестно лице, представило се е за неин близък, който се обажда от Германия, и я е въвело в заблуждение, че е необходимо да бъде освободена много ценна за него пратка, за която е необходимо да се заплати определена сума пари. Жената предава сумата от 4450 лв. на непознат мъж пред дома си.

По случаите са образувани досъдебни производства, а материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Факти.бг припомня, че вчера телефонни измамници отново задигнаха над 25 хил. лв. от възрастни хора във Варна.

Най-често използваните сценарии за телефонни измами са: „Спешна операция или лечение”; мним куриер, носещ пратка от чужбина; представител на ЕК убеждаващ възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си. В последните дни сценарий гласи, че „полицейски служители организират операция срещу измамници” и потърпевшите биват призовавани да дадат сума пари, за да бъдат заловени извършителите.

От полицията съветват да обърнем внимание на своите възрастни близки, да не пропуснем да ги предупредим за възможността да станат жертва на измамници по телефона, да им обясним спокойно как да реагират и да действат. Периодично да им напомняме за съществуването на тази опасност и да не забравяме да уверим близките си, че са в безопасност при разговорите по телефона и е по-добре да затворят и да прекъснат разговора, отколкото да изслушат дори лъжовната информация. Важно е да ги убедим, че преди да дадат каквато и да било сума пари трябва да се свържат задължително с близките си или с друг член на семейството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА