26 Януари, 2016 18:27 1 598 0

Иван Евстатиев остава в ареста

  • стрелча-
  • иван евстатиев-
  • остава-
  • ареста

Ще му бъдат повдигнати още обвинения

Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в ареста бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. Решението е окончателно, след като миналата седмица и Районният съд в Панагюрище постанови същата мярка за неотклонение.  Делото и днес беше гледано при закрити врата, за да не се разгласяват тайни от интимния живот на момичето.

Обвинението срещу Евстатиев е, че е изнасилил 16-годишна ученичка от Стрелча, след като я е привел в безпомощно състояние - тя е употребила голямо количество алкохол за час и половина.

Съдът намери, че правилно Районния съд в Панагюрище е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие или да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.  

Делото беше преместено в Пловдив, след като 15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд си направиха отвод с мотива, че са работили с Евстатиев, когато е бил прокурор, адвокат и кмет на Пазарджик. 

Близо 100 жители на Стрелча се събраха на протест пред съдебната палата в Пловдив преди заседанието. Хората носеха плакати "Евстатиев - ти си злодей" и "Стрелча ще помни твоето насилие". Те призоваха окръжните съдии да потвърдят марката за неотклонение, защото, според тях, бившият кмет може да избяга или да извърши друго престъпление. Евстатиев беше освиркан на влизане в съда. Той подмина с мълчание въпросите на журналистите. 

Докато изчакваше решението на съда, прокурор Димитър Ангелов заяви категорично, въз основа на разследването до момента, че има данни, заради които на Евстатиев предстои да бъдат повдигнати и други обвинения: Отделно от това, по делото са събрани доказателства и за други престъпления, за които предстои да бъдат повдигнати обвинения в един малко по-късен етап - по член 193, по член 150 - за блудство, а също така и "който склонява лице да употребява алкохол, когато не е навършило 18-годишна възраст".

 

       

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА