26 Февруари, 2016 17:23 1 952 9

Ахмед Муса Ахмед помагал на чужденци да отидат в ИДИЛ

  • ахмед муса ахмед-
  • помагал-
  • чужденци-
  • отидат-
  • идил

В обвинителния акт се посочват имената на трима граждани от Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция

В Пазарджишкия окръжен съд продължава четенето на обвинителния акт срещу 14-те подсъдими за разпространение на идеите на Ислямска държава.

На заседанието по делото днес, соченият за организатор на групата, подсъдима за проповядване на идеите на ИДИЛ у нас - Ахмед Муса, помагал на трима души, които не са от България, но впоследствие са се присъединили към редиците на терористичната групировка. Според държавното обвинение, Ахмед Муса Ахмед е посрещал в Пазарджик бойци на ИДИЛ заедно със своя помощник. В обвинителния акт се посочват имената на трима граждани от Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция.

Саид Юсеинович, жител на Босна и Херцеговина, е посетил дома на Муса в Пазарджик, както и джамията Абу Бекир в квартал "Изток". Мурад Ялдъз пък е другия, който също е бил в дома на Муса и в джамията. Третото лице е сръбски гражданин, който вече е част от войските на ИДИЛ. Ахмед Муса оказвал предимно логистична подкрепа на въпросните мъже.
 
По думите на тайни свидетели, в проповедите си, Муса е изразявал радикални идеи.
 
„Вие чухте ли Ахмед да има нещо общо с това и изобщо да има обвинения за тези глупости, които се прочетоха. Ама няма обвинения за това, че бил се срещал с бойци. Защо е вмъкнато това в обвинителният акт? За да отидете вие сега и да запишете, че бил помагал на бойци. Къде са доказателствата?“, заяви адвокатът му - Елвира Панкова.


„От тука всякакви хора ще минават. В джамията кой иска минава, в Турция отиват хората, в Германия“, заяви пък съпругата на Ахмед Светла Димитрова, която присъства в съдебната зала.
Според нея обаче няма доказателства, че те са отсядали в дома им.

„Борете се срещу приятелите на дявола. Ние сме бойци на Аллах и трябва да сме готови да умрем за него“, е проповядвал в проповедите си Ахмед, пише в обвинителния акт.

По делото, освен Муса, подсъдими са и още 13 негови сподвижници. Всеки от тях има по две обвинения. Едното е за отправени призиви за джихад, а другото – за показване символите на ИДИЛ на снимки в социалната мрежа Facebook.

Според прокурор Нели Попова дясната ръка на сочения за лидер на ислямистката структура у нас Ахмед Муса Ахмед е Ангел Симов - Айри. По свидетелски показания именно той е връзката между салафитите от Пловдив и Асеновград с пазарджишката джамия.

Големият коз на прокуратурата срещу подсъдимите е докладът от Австрия, който разкрива, че организаторът на групата - Ахмед Муса, се е срещал с представители на терористичната групировка в Германия и Австрия, където е декларирал своето членство в организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    0 1 Отговор
    До къде я докарахме. Държава и медии да се занимават сума време и да се харчат наши пари, за някакви смешни сополиви цигани от маалата в Пазарджик. Така "работи" само демокрацията, в която дори и най- голямата човешка измет има права наравно с този, който е създал това общество. При други обстоятелства с тия жалки мангали биха нахранили бездомните кучета, с което се прави добро на обществото, а също така и на човешкият вид въобще. Както знаем дори и великата природа прави грешки, грешки които трябва да се поправят-ГЕНОЦИД!

    Коментиран от #2

  • 2 кучето шаро

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Саше":

    ако не са тия м...ли психично болно човече ти ще работиш ТИТАН и ЧИСТОТА

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 Бат Саше

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "кучето шаро":

    Как ме разсмя само "психично здрави човече". Те ако тези цигани работиха в Титан и Чистота, нямаше да са в тази статия. А ако ги нямаше, дори и тези които работят там, ти би бил идеалният кандидат за работа в сметопочистването, предвид неграмотността ти и брилянтния ти ум.

    Коментиран от #7

  • 4 банка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кучето шаро":

    В чистотата вземат от 650лв.ЧИСТО НА МЕСЕЦ. В БАНКАТА , КАСИЕРКАТА Е НА 600лв. Но ти няма да можеш да почнеш, искат ВРЪЗКИ, колкото и смешно да ти е.

    Коментиран от #5

  • 5 УРНГ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "банка":

    Главен касиер в Алфабанк взима 650лв. те затова като ги купиха Пощенска банка и не смятат да им правят заплатите на 800лв. както са при тях.
  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кучето шаро":

    ако няма м....ли да замърсяват , за теб ще е удоволствие да работиш в ,,чистотата" , защото ние , умните и възпитани хора не замърсяваме !!!!!!
  • 7 кучето шаро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Саше":

    По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака - сега за сега си остава простака.

    Коментиран от #9

  • 8 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Забравихте темата на материала и се впуснахте в лични нападки.
    През това време Европа се ислямизира, при това в лошия смисъл на думата, ако изобщо има добър.
  • 9 параграф 22

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "кучето шаро":

    А най-вреди са глупаците, но....... няма как да разбереш, че си от тях, щото ако можеше да го разбереш, нямаше да си глупак!