11 Април, 2016 09:44 2 220 2

Измамник открадна десетки фирми с е-подпис

  • измамник-
  • открадна-
  • фирми-
  • е-подпис

Мъжът от Видин твърди, че е продал самоличността си

Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества, предаде bTV.

Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане: „Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма”. И аз казах „Как така не съм собственик?!”.

Реакцията му след новината е светкавична – в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите.

Така блокирани остават над 100 000 лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси - как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно.

Проста и ефективна схема

„Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Тоест всичко става благодарение само на това, която е станало по интернет, моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо”, описва схемата Алексов.

Именно по тези стъпки най-вероятно е минал Милен Лилков Маринов от Видин – новият собственик на фирмата.
„Написал е, че е проведено Общо събрание, в което 98 процента от дяловете стават негова собственост и само 2 процента стават мои, увеличил е капитала на дружеството по документи и всички тези документи нито един от тях не е оригинален”, разказва ужиленият.

Седалището на фирмата също е променено- от Благоевград на София.

Икономическа полиция започна работа по сигнала. А проверка на bTV установи, че измамникът от Видин присвоил по същия начин 119 фирми. Станал е собственик и на повече от 80 леки автомобила.

Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества - вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.

Бушон или не

А ние тръгваме по следите на измамника. И стигаме до адреса на една от фирмите му във Видин.

Посоченият от Маринов адрес на фирмата е апартаментът, в който той живее. За съжаление в неделя по обед не бе открит в дома си. Според съседите Милен Маринов е класическият измамник- бушон. Беден, сирак и със съмнителен интелектуален потенциал. Живее сам и по-често е навън.

Полицията е извикала Милен на разпит. Той не се явил с мотив, че нямал пари за път до Благоевград. В последствие обяснил, че си продал самоличността – за 20 лева. Но записи от камерите в банката, в която е внесъл пари за увеличение на уставния капитал на фирмата, показват именно мъжа от Видин.

Той имаше късмет, други нямаха

А в Благоевград Стефан Алексов осъзнава късмета си - че навреме е разбрал за кражбата и то заради кореспонденция с НАП.

Със счетоводителите на част от фирмите, в чийто управителен съвет фигурира мъжа от Видин, успяхме да се чуем по телефона. И да ги предупредим. Но ако имате фирма, занимаваща се с внос на автомобили, производство на хляб, рекламна агенция и дори продуцентска къща - вижте дали си нямате нов съдружник или управител- без да подозирате.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдателен

    0 0 Отговор
    Отново повтарям:
    Ислямска държава - ислямски закони!
    Мутренка държава - познайте какви закони.
  • 2 тико

    0 0 Отговор
    Как какви, тиквени разбира се!