Last news in Fakti

1 Юни, 2016 12:59, обновена 1 Юни, 2016 19:02 3 919 3

Акция в Благоевград: Задържаха антимафиот и полицай за трафик на жени

  • акция-
  • благоевград-
  • трафик-
  • жени-
  • полицай-
  • мартин - дебелия

В ареста се намира и Мартин Филипов - Дебелия, който се занимава със сводничество в града

Акция в Благоевград: Задържаха антимафиот и полицай за трафик на жени - 1

Двама полицаи бяха задържани при зрелищна акция в Благоевград за трафик на жени, съобщиха от прокуратурата. Те са покровителствали канали за трафик на жени в Европа. 

Днес, 1 юни 2016 г., на територията на Благоевград, под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Благоевград, се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство за трафик на жени. Провеждат се разпити на свидетели, както и обиски и претърсвания, за които е получено предварително разрешение от съда. Задържани по ЗМВР са трима души, като двама от тях са полицейски служители - от 01 РУП - Благоевград и от сектор „БОП“ - Благоевград. Третият е Мартин Филипов - Дебелия, който се занимава със сводничество в града и Европа.

Той бе първият човек, чиято собственост бе конфискувана от Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност. В края на 2011 година Филипов бе освободен от френски затвор, където излежа 3 години и половина лишаване от свобода за сводничество. Срещу него тогава свидетелстваха самите момичета, които той е предлагал като проститутки, както и бившата му съпруга, която контролирала бизнеса в Ница и отговаряла за паричните потоци от престъпната дейност.

Малко след ареста на Мартин Филипов – Дебелия са задържани служител на първо районно управление в града със същата фамилия - Стефан Филипов и изпълняващият длъжността началник на сектор „ Борба с организираната престъпност“ - Петър Кънев.

Работата по случая започва на 20 април, когато млада жена подава жалба срещу Дебелия, че той й е упражнил психически и физически тормоз, за да я склони да проституира, изкарвайки пари за себе си и за него. Това стана ясно на брифинг днес в окръжна прокуратура, на който бяха изнесени по-важните факти от извършените до момента процесуално следствени действия по образуваното досъдебно производство срещу тримата.

След няколко дни Дебелия отива при жената и й казва, че знае за жалбата, като я принуждава да отиде с него до полицейското управление, за да я оттегли. На паркинга ги посреща полицаят от първо районно управление - Стефан Филипов, който от нейно име написва текста върху празни листа, с който тя се отказва от обвиненията към Дебелия. При внасянето на новия документ, с който иска да оттегли жалбата си, служителката в деловодството забелязва, че младата жена е много изплашена и я съветва да поговори с друг полицейски инспектор, като и гарантира, че това няма да и създаде проблеми.

При пълна конфиденциалност прокуратурата и полицията започват да работят по казуса. С разрешението на съда използват и СРС-та. Така се стига и до - Петър Кънев от сектор „Борба с организираната престъпност“ в Благоевград. Кънев в момента дори изпълнява длъжността ръководител на звеното, тъй като титулярът е в отпуск.

Вчера са започнали активните мероприятия по случая, като показания до момента са дали четири от жертвите на Дебелия, които са били обект на вътрешен трафик с цел проституция. Разпитва се и пета жертва на сводника. Жените са били третирани като робини. Ежемесечно, всяка от тях е плащала на полицаите по 250 лева.

Претърсени са хотели и жилища, в които живеят тримата задържани, както и квартири, в които са държани жертвите.

„Не са привлечени към този час като обвиняеми, защото предстои това действие, но доказателствата сочат на това и Прокуратурата, прокурорите, двамата, са взели решение за това какви обвинения да се повдигнат. На единият полицейски служител - Филипов, ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство, както и за, както ви съобщихме съвсем в началото, съобщаване на информация, станала му известна по служба. А на служителят на БОП ще бъде повдигнато обвинение също за лично укривателство. Разследването продължава и фактите продължават да изкачат, както се казва, но Прокуратурата ще приеме всеки сигнал и ще го провери и ще го документира по надлежния ред, за да докажем пред съда, че престъпленията са извършени и че трябва да им се постави край с осъждането на тези лица“, заяви говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова.

По думите на вътрешният министър Румяна Бъчварова спецакцията в Благоевград е отдавна подготвена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сводничество в града

    0 0 Отговор
    ХМ, направо не ми се вярва, че някой не го е предупредил - ченгелите са по-продажни от циганите на женския пазар!
  • 2 antimediator

    0 0 Отговор
    Бреиии..., да му се не види!
    Тяхните колеги са чисти като планинска вода и нищо не знаят!
    Точно заради много тежката и отговорна работа ще им дадем по 20 заплати и ще ги пенсионираме рано-рано.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    а бе.....не знам народния съд някога как е бил..... ама...тея какво има да се съдят..... мотиката зад врата и да се се увисят на някой стълб докато изсъхнат.... или просто да се увисят докато изсъхнат...ще ги съдят, ще им дадат по 3 години ще ги пуснат и ще излезнат още по свирепи престъпници. БГ има нужда от парамилиционерски формирования май и да чака пред съда всеки ден в 17:00

    Този от БОП заслужава най-голяма присъда.
    След това редовия "полицай". Тези трябва да ни вардят, а се оказва , че ние им плащаме, за да извършват организирана престъпна дейсност....повръща ми се...

    Смърт трябва...за съжаление!