Last news in Fakti

23 Юни, 2016 17:18 5 345 4

Двама с по 20 години затвор за убийството край Камчия

  • двама-
  • 20 години-
  • затвор-
  • убийството-
  • камчия

ВКС излезе с присъда за Мартин Стоименов и Илчо Адамов

Върховният касационен съд /ВКС/ излезе с окончателна присъда по делото за убийството край река Камчия. Върховният касационен съд  отмени въззивното решение от 09.11.2015 г. на Варненския апелативен съд както и потвърдената с него присъда от 31.10.2011 г. на Варненския окръжен съд за убийство на повече от едно лице по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост, в частта относно заплащане на държавната такса и разноските.

С присъдата си съставът на Върховният касационен съд признава подсъдимия Николай Николов за невинен в това, че на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, област Варна, в съучастие като подбудител и помагач с извършителите Ганислав Начев, Мартин Стоименов и Илчо Адамов, умишлено да ги е склонил и чрез съвети, разяснения, обещание за помощ след деянието, набавяне на средства и отстраняване на спънки умишлено да ги е улеснил да умъртвят Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост.  Съдът отхвърля като неоснователни предявените срещу Николай Николов граждански искове от наследниците на Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова.

Тричленният състав на Върховния касационен съд признава подсъдимия Ганислав Начев за невинен в това, че на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, област Варна, в съучастие като съизвършител с Мартин Стоименов и Илчо Адамов, както и с Николай Николов – като подбудител и помагач, умишлено да е умъртвил Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова, като го оправдава по повдигнатото му обвинение. Съдът отхвърля като неоснователни предявените срещу Ганислав Начев граждански искове от наследниците на Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова.

Съдът признава подсъдимия Мартин Стоименов за виновен в това, че на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, в съучастие като съизвършител с Илчо Адамов, умишлено е умъртвил Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова, му налага наказание лишаване от свобода в размер на 18 години, като го оправдава да е извършил деянието в съучастие с подсъдимите Ганислав Начев и Николай Николов.

Съставът на ВКС признава подсъдимия Илчо Адамов за виновен в това, че на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, в съучастие като съизвършител с Мартин Стоименов, умишлено е умъртвил Венцислав Евтимов и Димитринка Пекова, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост, поради което и на основание. Съдът му налага наказание лишаване от свобода в размер на 18 години, като го оправдава да е извършил деянието в съучастие с подсъдимите Ганислав Начев и Николай Николов.

ВКС осъжда подсъдимите Мартин Стоименов и Илчо Адамов да заплатят солидарно на Антоанета Евтимова, Александър Евтимов и Бонка Александрова по 150 000 лв. на всеки един от тях, представляващи обезщетение за неимуществени вреди, както и сумата от 770 лв. имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 16.04.2007 г. Тричленният съдебен състав осъжда подсъдимите Мартин Стоименов и Илчо Адамов да заплатят солидарно на Румен Пеков и Юлияна Пекова по 150 000 лв. на всеки един от тях, представляващи обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 16.04.2007 г. С постановената днес присъда ВКС осъжда двамата подсъдими да заплатят държавна такса върху уважените граждански искове в размер на 30 000 лв.

Съдът оставя в сила въззивното решение в останалата му част.

ВКС налага на подсъдимия Мартин Стоименов да изтърпи общо най-тежко наказание в размер на 18 години лишаване от свобода. На основание чл. 24 от НК увеличава наложеното му общо наказание с 2 години, като определя общо наказание в размер на 20 години лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор при първоначален строг режим.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК съдът налага на подсъдимия Илчо Адамов да изтърпи общо най-тежко наказание в размер на 18 години лишаване от свобода. На основание чл. 24 от НК увеличава наложеното му общо наказание с 2 години, като определя общо наказание в размер на 20 (двадесет) години лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор при първоначален строг режим.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 байХоЙ

    0 0 Отговор
    18г за убийство?
  • 2 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    МАЛКО СА ИМ ДАЛИ
  • 3 жътваря

    0 0 Отговор
    От 2007до 2016г. са минали вече 9 години, значи от общо 20 години присъда ще лежат 11 години, и като се има предвид, че 2 излежани дни се броят за три ако примерно бачкаш нещо в затвора то излиза че още 3-4 години се махат от присъдата и остават 7-8 години за УБИЙСТВО!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.