Last news in Fakti

30 Юни, 2016 19:10 3 441 4

Атентатор от Ататюрк е бил арестуван в България през 2011 г.

  • ахмед чатаев-
  • ататюрк-
  • атентат

Отделно от австрийските власти изпратиха и 3 вербални ноти до външното ни министерство през юни 2011-а

Атентатор от Ататюрк е бил арестуван в България през 2011 г. - 1

Арестуваният преди 5 години на Капитан Андреево чеченец Ахмед Чатаев (36 г.) е заподозрян за организатор на кървавия атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул, пише турският вестник "Yeni Safak".

Преди 5 г. - в края на май, Ахмед Чатаев е бил арестуван на граничния пункт Капитан Андреево, след като при проверката на документите му станало ясно, че Русия го издирва за тероризъм. Чатаев бе доведен в Хасково и оставен в окръжния следствен арест, след като властите в Москва поискаха официално да екстрадираме там чеченеца.

Руската прокуратура го обвиняваше тогава, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. Дори преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасковския окръжен съд Ахмед Чатаев бе разпитван в ареста от офицери на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ). През 2010 г. Чатаев, известен и като Едноръкия Ахмед, бил арестуван и в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург променил 39-ти регламент и не позволил на правителството да го екстрадира. Година по-късно Хасковският окръжен съд и впоследствие Апелативният съд в Пловдив постановиха, че чеченецът няма да бъде екстрадиран заради статута на бежанец, даден му от Австрия. Докато течаха делата съмишленици на Ахмед направиха митинг в негова защита във Виена. Отделно от австрийските власти изпратиха и 3 вербални ноти до външното ни министерство през юни 2011-а. Пред двете съдебни инстанции бяха представени писма от различни правозащитни организации, които от години следят съдбата на Чатаев, включително и от "Амнести интернешънъл". Още преди да приключи делото по екстрадирането тогава, Европейският съд по правата на човека изпрати писмо до нашата държава с искане материалите по процеса да бъдат изпратени веднага в Страсбург, за да се предотврати евентуалното ме предаване на руснаците, спомниха си днес юристи. Чатаев е инвалид 2-ра група. Според правозащитници той е лежал в руски концлагер, след като го ранили в битка в Чечня. Там му отрязали ръката и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници.

Ахмед успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище. Там живеят двете му съпруги и четирите им деца. На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки "Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!" и "България да не става съучастник в престъпление!". След края на процеса Чатаев продължил да снове между Австрия, Турция и Кавказ. Според информирани чеченецът със статут на бежанец в Австрия е експерт по експлозивите. Няколко години след излизането му от следствения арест в Хасково Ахмед Чатаев загубил и крака си при подривна акция в Русия, твърдят запознати с делата му. После Ахмед е лекуван първо в Грузия, а впоследствие и в Турция.

Трите взрива на летището гръмнаха на входа, на изхода и на паркинга. По последни данни са загинали 42 души ранените са 239. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че събраните улики сочат участие на "Ислямска държава".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 1 Отговор
    Ха сега обяснете на близките на загиналите, колко много Европейският съд се е застъпил за него и за неговата свобода, за да може този след няколко години да взриви невинните хора.
    Сега Австрия и нейните европейски съмишленици ще питат ли защо Русия го е държала в плен, вероятно е имало за какво? Но не, никой не го вълнува, те защитават правата на изметта, на убийците и терористите, но ако някое младо момиче бъде насилено от емигранти, тогава няма проблем, нищо не е станало.
    Това са европейските ценности, защитавай терориста, каквито са една значителна част от бежанците, а гражданите на ЕС да сърбат попарата, да се крият по домовете си и да бъдат вербално и физически атакувани от същества с първобитно мислене, но получили статут на бежанци и пребиваващи на гърба на нашите данъци.
  • 2 Бай хой

    1 2 Отговор
    Даааа, тия ислямисти са били задържани в Грузия, Украйна и България. Да видим кои секретни служби си развяват коня в тези държави дали е цру или фбр няма никакво значение. Важно е че те използват терористи от размирни райони, обучават ги и ги командироват в окупираните страни и когато там ги арестуват се намесват за да ги освободят. И когато дойде времето - например при опит за затопляне на отношенията между Русия и турция БУУУУУМ че ТРЯСССССССС.
  • 3 гост на този свят

    0 0 Отговор
    Аман от политическо подлизурство. Щом Русия му е вдигнала мерника, автоматично го броят за свестен, репресиран човечец и се хвърлят да го защитават.
    Нека сега, както е писано в първия коментар обяснят на близките на загиналите защо са го оставили да си готви пъклените дела ...
  • 4 bojko

    0 0 Отговор
    „Амнести интернешънъл” е НПО-то !