Last news in Fakti

2 Юли, 2016 13:30 3 579 5

Ахмед Чатаев – Едноръкия бил свързан с екзекуцията на българските шофьори в Ирак

  • ахмед чатаев-
  • едноръкия-
  • екзекуция-
  • шофьори
Ахмед Чатаев – Едноръкия бил свързан с екзекуцията на българските шофьори в Ирак - 1

Нови данни относно смятания за организатор на атентата на летището в Истанбул чеченец Ахмед Чатаев - Едноръкия се изнася от турските медии, предаде бТВ. Той фигурира официално в черния списък на САЩ за борба с тероризма от октомври 2015 г.

Службите отбелязват, че той е замесен и отговорен за инцидентите през 2014 година с двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. Те бяха отвлечени от ислямски екстремисти в Ирак и впоследствие обезглавени.

През 2011 година България отказва да екстрадира Чатаев в Русия с мотива, че се ползва със статут на бежанец в Австрия. Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Според руските медии той е известен още като Майер Дейвид, Елмир Сене и Ахмед Ал-Шишани.

Разследващите власти в Турция потвърдиха самоличността на двама от атентаторите самоубийци - Раким Бургаров и Вадим Османов. До тази информация са се добрали от компютър, останал в квартирата им, който не е бил с унищожен харддиски. Вадим Османов е наел квартирата в квартал Фатих. Третият все още е неизвестен. Арестуваните са общо 24 по подозрение за участие в атентата. За последния месец има повече от сто ареста на предполагаеми членове на "Ислямска държава". От 106 арестувани 32 отиват директно на съд

По информация на вътрешното министерство на Турция над 1654 са арестувани за последната година по подозрение за връзка с ИД, от тях близо половината – 800, са чужденци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    1 0 Отговор
    като такъв герой, БХК щяха да го защитават ако беше обърнал към тях..Тези свине нямат граница и Хитлер щяха да закрилят,да не говорим за Усама бин Ладен.
  • 2 ооо

    1 0 Отговор
    Идиоти от Амнести интер. и те голям принос имат за терора по света ,големи защитници на всяка пасмина,каквито те самите..
  • 3 гого

    0 0 Отговор
    ''......отговорен за инцидентите през 2014 година с двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов'' само с 10 години си се объркал стефанаки, от бързане да преписваш
  • 4 Дядо поп

    0 0 Отговор
    На съд съдиите пуснали този изверг.
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    На този ли руснаците поискаха екстрадирането му от България но нашите им отказаха защото Австрия му била дала политическо убежище? Ако е така...представяте ли си докъде е стигнало лицемерието на нашите политици!!!