3 Юли, 2016 18:52 2 159 3

Едноръкият бандит, който окървави летище „Ататюрк“

  • ахмед чатаев-
  • бандит-
  • истанбул

Как „Амнести Интернешънъл“ ходатайстваше за Ахмед Чатаев

За Ахмед Чатаев, един от атентаторите на летище „Ататюрк“ е известно, че преминал подготовка в един от двата лагера на саудитеца Амир Хатаб, организирани в Чечения в старите бази на пионерските лагери. По време на втората чеченска война е тежко ранен и ръката му е ампутирана. През 2002 г. бяга в Европа, а през 2003 г. получава статут на бежанец в Австрия.

От Шамил Басаев през Амир Хатаб до „Ислямска държава“

През 2006 г. след смъртта на Шамил Басаев, чеченската съпротива се оглавява от "Емира на Кавказ“ Доку Умаров, който през 2007 г. преструктурира съпротивата в „Кавказко емирство“. Ахмед Чатаев се е радикализирал още в лагера на Амир Хатаб и е подкрепял , т.нар. „Кавказко емирство“. По-късно е станал представител на Доку Умаров в Европа. Според в. Новая газета“ е събирал пари за терористичната организация, водил е идеологическа работа в диаспората, противопоставил се е на Ахмед Закаев, емигриралия в Европа премиер на самопровъзгласилата се република Ичкерия.

Ахмед Чатаев няколко пъти попада в полезрението на европейските специални служби, но те не са могли да го арестуват, защото е имало само международна заповед за арест, издадена от Русия. Причината – е статута му на политически бежанец. Той го е защитавал автоматически от екстрадиция в Русия. През 2008 г. е задържан в Швеция тъй като в колата му е намерено оръжие, за което е осъден на година и половина.

Както пише на своята фейсбук страница бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, при операция до езерото „Лопота“ (на около 100 км източно от Тбилиси) през 2012 г. са били унищожени всички бойци на„Кавказко емирство“. Чатаев е бил привлечен в тази операция в качеството на преговарящ, но според бившия шеф на информационно-аналитичния отдел на грузинското МВР Шота Утиашвили, вместо да води преговори Чатаев е избягал при терористите. След техния разгром той е бил арестуван и обвинен в сътрудничество с руската служба за сигурност ФСБ и като член на „Кавказко емирство“. През 2003 г. съдът в Тбилиси го е признал за невиновен.

През 2013 г. Ахмед Чатаев преминава към „Ислямска държава“. Заедно с Халил Ибрахим Махмуд ал Вазир, известен като Абу Джихад, главният идеолог на „Ислямска държава“ , работи за привличането на чеченци на територията на Европа за участие във войната в Сирия.

Амнести Интернешънъл“ и Ахмед Чатаев

В руската версия на страницата на международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ могат да се намерят два материала (от 11 и 22 януари 2010 г.) за чеченеца Ахмед Чатаев, който се оказа един от атентаторите, които окървавиха летище „Ататюрк“.

Първият материал на „Амнести Интернешънъл“ е от 11 януари 2010 г. и представлява призив за повече информация за случая Чатаев и изпращане на писма в негова подкрепа до украинските власти (Главния прокурор на Украйна и дипломатическите представителства на страната) с молба да не го екстрадират в Русия. Във втория материал „Амнести Интернешънъл“ се позовава на решение на Европейския съд за правата на човека (АСП 07/10, индекс EUR 50/001/2010), който на 14 януари 2010 г. е призовал украинските власти да не предават чеченеца Ахмед Чатаев на Русия.

Според „Амнести Интернешънъл“ тогава Чатаев е заплашен от екстрадиция в Русия, а там го очаквал „несправедлив съд“ и „мъчения с цел самопризнания“. Според „Амнести Интернешънъл“ Чатаев имал статут на бежанец в Австрия и е влезнал в Украйна с редовна виза. Правозащитната организация призовава украинските власти да не депортират Чатаев и им напомня, че Украйна в подписала Конвенцията за защита на бежанците и Конвенцията на ООН срещу мъченията, според която не се депортират лица в страни, където могат да бъдат подложени на мъчения.

Тогава Ахмед Чатаев е бил задържан в украинския град Ужгород, недалеч от границата със Словакия, на основание международна заповед за арест, издадена от Русия. Руските власти са го обвинявали в терористична дейност. През 2000 г. Чатаев е бил ранен в ръката в престрелка между руските въоръжени сили и чеченски сепаратисти. „Амнести Интернешънъл“ твърди, че той е бил заловен от руските сили за сигурност и измъчван независимо, че е бил ранен. По-късно се е наложило да ампутират ръката му. Чатаев успява да избяга със свои роднини през Азербайджан в Австрия, където на 23 февруари 2003 г. му е даден статут на бежанец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    1 0 Отговор
    В такива случаи куршумът е най доброто средство
  • 2 kcaniba

    2 2 Отговор
    До коллкото се сещам, Гуантанамо е едно доста брутално място, и то изобщо не е руско!!!!)))
    Кви амнести интернейшинл???
    Кви пет лева!!!??
    Терориста щом взривява хора в Русия, дават му статут на бежанец!!!!
    Това си е истината а деокрацията....
  • 3 Carfen

    1 0 Отговор
    А медал защо не са му дали? Сега от „Амнести Интернешънъл“ могат да го обявят за светец :)