17 Октомври, 2016 17:00 1 303 0

Не успяха да предявят нови обвинения на бивш шеф на полицията в Асеновград

  • димчо темелков-
  • нови обвинения-
  • бивш шеф-
  • полицията-
  • асеновград

Окръжна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство, по което е следвало днес да бъдат предявени нови четири обвинение на Димчо Темелков за извършени от него длъжностни престъпления в качеството му на началник на РУ на МВР-Асеновград.

След проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на над 150 свидетели, различни по вид експертизи, огледи, отделяне на материали по незаведени сигнали за извършени престъпления и изпращането им на РУ на МВР-Асеновград за провеждане на наказателни производства, част от които впоследствие са приключили с влезли в сила присъди, Димчо Темелков е бил редовно призован за предявяване на новите обвинения. Спрямо него през септември 2015 г. са били повдигнати и други две обвинения по чл. 304б ал. 1 и по чл. 294 ал.4 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Три от новите обвинения са за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, изразяваща се в кариерно израстване и получаване на поощрения и награди, като от деянието са могли да настъпят немаловажни вредни последици за МВР. Уронил е престижа на МВР и намаляване на доверието на към работата на органите на полицията, в периода от 13 март 2014 г. до 13 юли 2015 г. в гр. Асеновград, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение. Не е изпълнил служебните си задължения по различни текстове от Закона за МВР, инструкции за организиране на работата в МВР, по заявителски материали за престъпления от общ характер, вътрешни правила за организация на работата в МВР по заявителски материали за престъпления от общ характер и множество изисквания от длъжностната му характеристика като началник на същото управление.

Разследването е установило, че в резултат на тези действия Димчо Темелков не е регистрирал, не е провел оперативно-издирвателна дейност, не е отчел анализа на постъпилата информация,  не е оценил съобщения и постъпили заявления с оглед данни за извършени престъпления от общ характер, не е извършил проверка и не е докладвал материалите в компетентната Районна прокуратура-Асеновград, по общо 18 подадени жалби и заявления от пострадали граждани за извършени различни по вид престъпления – измами, престъпления против личността, закани с убийство, изнудване, блудства, грабежи, кражби, хулиганства, телесни повреди,притежаване на огнестрелно оръжие без разрешително, противозаконно лишаване от свобода и др.

На Димчо Темелков днес е следвало да бъде предявено и четвърто обвинение по чл. 311 ал. 1 във връзка с чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс, касаещо документно престъпление в качеството му на началник на РУ на МВР-Асеновград. Установено е,  че той е съставил официални отчетни документи пред ОД на МВР-Пловдив, свързани с броя на получените съобщения за извършени престъпления и тяхното отработване, в което е удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че за периода от 24 ноември 2014 г. до 3 юли 2015 г. в РУ на МВР-Асеновград са били получени с 15 жалби по-малко за извършени престъпления – сигнали за телефонни измами, кражби, грабежи, блудства, хулиганства, унищожаване и повреждане на чуждо имущество и др.  Като тези престъпления, са за други случаи, различни от посочените по горе, касаещи обвиненията по чл. 282 от Наказателния кодекс.

Предявяването на новите четири обвинения на Димчо Темелков не е извършено поради внезапното му заболяване, което, според неговия адвокат, е възпрепятствало явяването му пред следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА