Last news in Fakti

19 Декември, 2016 12:19 3 025 0

Жестоко убийство за неосъществен купон, 20-годишна присъда

  • убийство-
  • неосъществен купон-
  • присъда-
  • димитър петров

Убийството, извършено от Димитър Петров, е извършено в местността "Пчелина" край Разград

Със свое решение от края на миналата седмица Апелативният съд във Варна потвърди изцяло като правилна, законосъобразна и справедлива 20 годишната присъда на Разградския окръжен съд (ОС-Разград), произнесена спрямо Димитър Петров. След въззивния контрол на първоинстанционния съдебен акт, Варненският апелативен съд намира, че на 11 април 2015 г. в местността „Пчелина”, край Разград подсъдимият Петров умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин е убил съгражданина си Борислав Бориславов (38г.).

Припомняме, че за първи път 35 годишният Димитър Петров получи тази присъда през февруари тази година, когато ОС-Разград призна вината му за бруталното и жестоко убийство на Борислав. Общо 590 000 лева е обещетението за близките на убития, което първата съдебна инстанция присъди на Петров, а въззивният съд потвърди като справедливо. Държавната такса върху обещетенията и разноските по досъдебното и съдебното производства възлизат общо на 36 384 лева.

Часове преди убийството Димитър и Борислав, заедно с общи приятели се черпили в различни заведения. Пострадалият помолил Петров да го закара до местността „Пчелина”, където уж имало купон. С джипа на подсъдимия потеглили към хижата на БТС, но като стигнали разбрали, че купон няма. Подведен от Борислав, Петров се ядосал. Повлиян и от изпития алкохол, той взел нож, намиращ се в джипа и няколко пъти намушкал пострадалия в гърдите и в корема. Борислав направил безуспешен опит да потърси помощ в хижата, изминал около 40 метра, когато Димитър го настигнал и продължил да му нанася удари в областта на шията, гърдите и корема. Един от тях бил в областта на сърцето. След това му прерязал и гърлото. Бориславов е умрял на място. Подсъдимият Петров се върнал в джипа и потеглил с него към Сливен. Свидетел сигнализирал полицията, а бързите действия по разкриване на престъплението установили извършителя. Димитър бил открит по телефона от разследващ полицай в Сливен и доброволно отишъл в сградата на полицията. През октомври тази година Апелативен съд-Варна изслуша и прие допуснатата от него допълнителна тройна съдебно медицинска експертиза, която даде отговор за степента на претърпените болки и страдания от медицинска гледна точка и във връзка с правните понятия „особена жестокост” и „особено мъчителен начин”. Експертите изследвали данните за 14-те прободно прорезни рани и установили, че те са получени в резултат на не по-малко от 17 удара с остър предмет. Според заключението на вещите лица пострадалият е съзнавал случващото се и въпреки алкохолното опиянение е изпитвал мъчителни болки и страдания.

В мотивите, с които потвърждава 20 годишната присъда Варненският апелативен съд е записал, че именно със заключението на допълнителната съдебно медицинска експертиза се преодолява неяснотата, посочена като довод в жалбата на защитата на Петров, че не било установено по категоричен начин, дали убийството е по „особено мъчителен начин за жертвата”. Тази квалификация се обуславя от „броя и интензитета на ударите, от вида и характера на причинените увреждания по жизнено важни части на тялото му. Подсъдимият е проявил изключителна ярост и ожесточение, нанасяйки на пострадалия общо 17 удара, в резултат на което е предизвикана остра кръвозагуба, и остра дихателна недостатъчност“. Въззивният съд счита, че съпричастността на Димитър към бруталния акт се доказва безспорно и от ДНК експертиза, според която „по дрехите и тялото на подсъдимия Петров били установени следи от кръв, съвпадащи с ДНК профила на пострадалия Бориславов“. Такива следи са установени и в автомобила на подсъдимия, както и под ноктите му, където бил открит биологичен материал от ДНК профила на убития мъж.

Решението на Варненския апелативен съд, с което изцяло се потвърждава 20-годишната първоинстанционна присъда на Димитър Петров, убил преди повече от година умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин свой 38 годишен съгражданин, може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15 дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА