Last news in Fakti

27 Ноември, 2011 15:30 3 472 14

Постоянен арест за ученика пребил свой връстник

  • постоянен арест-
  • прокуратура-
  • момче
Постоянен арест за ученика пребил свой връстник - 1
Снимка: БГНЕС

Постоянен арест за 15-годишния Валентин, обвинен, че е пребил свой връстник, поиска прокуратурата. 

16-годишният ученик Андрей от 35-та гимназия в кв. "Лозенец" бе жестоко пребит пред училището на 23 ноември около 19 часа. 
 
Андрей все още е в „Пирогов". След операция десетокласникът е с извадени бъбрек и далак, белият му дроб също има наранявания. Според лекуващите лекарите до две седмици той ще излезе от реанимация, а след месец ще може отново да се върне на училище.

По-късно днес Софийският районен съд наложи най-тежката мярка задържане под стража за 15-годишния Валентин Стоянов, предаде БГНЕС.

 

 Съдът посочи в мотивите си, че доказателствата, събрани до момента сочат, че действително Валентин може да е извършил побоя, в резултат на който Андрей загуби единия си бъбрек. Прокуратурата до момента е събрала доказателства, въз основа на които съдът направи това обосновано предположение. Тези доказателства са от свидетелски показания, разпознавания, претърсвания, съдебно-медицинска експертиза и комплексна психиатрична и психологична експертиза.

Показания по делото са дали бащата на Андрей – Огнян, психологът на 35 СОУ, класната на Андрей, както и съученици не само на Андрей, но и на Валентин. Така стана ясно, че Валентин охотно разказал на двама свои приятели какво е направил в разговори във фейсбук и в скайп. Прокурорът цитира един от тези разговори, в които Валентин казва: "Аз го ударих и от там такова мятане, имам чувството, че се пукна асфалтът, и от там два шута".

Съдията посочи, че от доказателствата по делото става ясно, че Валентин заедно със свои съученици се уговорили и решили да пребият някой от учениците на 35 СОУ без да имат конкретна цел кой да бъде. Те дори предварително се уговорили да са с маски и да отиват към 35 СОУ на малки групи, за да не привличат внимание. Валентин се движел отделно.

Докато отивал към училището той срещнал две момичета, негови познати, поздравил ги и отминал. Веднага след това сложил маската и нападнал Андрей, който бил зад двете момичета. Валентин не е познавал Андрей, хванал го през кръста, вдигнал го високо и го хвърлил на земята, след това го ударил два пъти в главата и няколко пъти в тялото. Валентин след това е избягал. Всички свидетели са категорични, че само Валентин е бил Андрей. Валентин после разказал във фейсбук и в скайп на двама приятели какво е направил. Съдът посочи, че макар и непълнолетен, психиатрите смятат, че Валентин не е бил повлиян от лекомислие и разбира значението на постъпката си. Тъй като е непълнолетен, Валентин за да остане в ареста трябва неговият случай да е изключителен. Съдът прецени, че този случай е такъв заради подготовката, заради умисъла, който е вложен в това да се набие случаен човек. Валентин, макар да е толкова млад, без да е бил провокиран от Андрей, го е нападнал грубо. Съдът дори посочи, че поведението му е безпардонно нарушение на правилата, абсолютно незачитане на правата и демонстриране на чувство за безнаказаност – все неща, характерни за хора с трайни престъпни навици.

Магистратите посочиха, че очевидно на Валентин не му е било за първи път. Той на няколко пъти е бил инициатор на сбиване с ученици от 35 СОУ само, за да се демонстрира надмощие и то над по-големи ученици. Мярката на Валентин не е окончателна и подлежи на обжалване. Ако прецени, че ще обжалва, процесът в СГС е насрочен за 2 декември от 10 ч. По обвинението, което е повдигнато на Валентин, законът е предвидил наказание от 3 до 15 г. затвор, но тъй като той е непълнолетен, наказанието му може да е до 5 години затвор. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съдия

    4 0 Отговор
    какво "момче''! аномалия на нещо човекоподобно!
    и смърт му е малко на тоя злодей
  • 2 guest

    3 0 Отговор
    това да гние зад решетките още много време
  • 3 Г-н надзирател

    3 0 Отговор
    директно да го вкарват в затвора при усилено строг режим и там да яде бой че да му е за урок!!!
  • 4 gost

    2 0 Отговор
    10 години поне зад решетки
  • 5 wise man

    2 0 Отговор
    и това ми било елитни софийски училища, егати елита
  • 6 kunde

    1 1 Отговор
    Изглежда по-голям от полицая. 100% е имало и други случаи на сбивания.
  • 7 ПРОКУРОР

    2 0 Отговор
    това к........e заслужава да изкара пълната присъда от 15 години без право на обжалване,та следващия път като реши да се прави на бияч,да се сети за последствията ! И една молба към близките му - в случай че съда реши да му сложи условна и да не го вкарат зад решетките, хора направете това корто трябва,око за око, зъб за зъб ! Не е нормално тоя примат,да разкъса вътрешностите на случайно избран НА УЛИЦАТА човек, щото така му скифнало, и след тва да гледаме кадрите от съда,на които е клюмнал глава и се прави че съжалява ! Ако аз бях близък на потърпевшото момче,със сигурност щях да търся вендета,щото така е редно и така трябва !!!

    Коментиран от #9

  • 8 Иван

    2 0 Отговор
    На такива "същества" трябва да им се изправя изкривената философията незабавно след такива неприятни случки - Даже и затвор му е малко . Пъхнете го макар и за 6 месеца в някаква килия с малко слама и едно одяло и нека влиза някой да го ремонтира всеки божи ден. Хващам бас, че според него и неговите приятелчета това, че е нанесел сериозна телесна повреда и е оставил негов връстник с един бъбрек е голямо геройство. Бог да ми е на помощ, ако това го стори някой на моето дете, казвам бог да ми е на помощ защото затвора ще му се стори почивка в сравнение с това което може един баща да измисли и да му причини в момент на ярост.
  • 9 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПРОКУРОР":

    @7 priatelio ne potikvai horata kam vendeta i ostavi magistratite dasi svarshat rabotata.a da naistina zaslujava tejka prisada tozi kelesh koito se pravi po ulicite na rambo i usakatiava nevini grajdani.
  • 10 Мария Стефанова

    0 0 Отговор
    Pazi Boje ot takiva mladi hora s traino uvrejdane na pravilnoto mislene i povedenie!!!!
  • 11 оги

    0 0 Отговор
    Лай*о таково на 15 години се прави на разбойник тръгнал по училищата да бие ученици на такива само ТВУ трудово възпитателно училище да го напляскат на ден по 2-3 пъти ще видим пак ли ще се прави на разбойник.
  • 12 deacon frost

    0 0 Отговор
    Затвор с максималното наказание от закона. Какво стана с тая младеж ?!
  • 13 еарм

    0 0 Отговор
    да го е... в затвора
  • 14 хтпфн

    0 0 Отговор
    Натикайте в затвора.