Last news in Fakti

3 Януари, 2012 12:55 5 629 0

Георги Ефендито остава в ареста за палежите в Аксаково

  • аксаково-
  • палежи-
  • коли-
  • ефендито

Вторият обвиняем с „домашен арест“

Георги Ефендито остава в ареста за палежите в Аксаково - 1
Снимка: БГНЕС


Варненският окръжен съд наложи постоянен арест за единия и „домашен арест” за втория обвиняем за палежа на автомобили в Аксаково, съобщиха от пресслужбата на съда. Георги Георгиев ще търпи най-тежката процесуална мярка за принуда “задържане под стража”. За втория обвиняем – Валери Добрев, прокуратурата поиска „домашен арест”.

В нощта на 30 срещу 31 декември два автомобила изгоряха на улица “Слави Дойчев” в Аксаково. Колите са собственост на мъж и жена, които живеят на този адрес. Няколко часа по-късно беше задържан 47-годишният Георги Георгиев – осъждан, известен с прозвището Ефендито.

По-късно бяха арестувани двама негови съкилийници от Провадия, привлечени за разпит са и други свидетели. Прокуратурата повдигна обвинения на Георгиев и Добрев.

След самопризнанията на Добрев е установено, че палежът е извършен по поръчка на Георги Георгиев. Мотивът за извършеното престъпление са неуредени бизнес отношения между поръчителя и тъжителя. 2007 г. Двамата са бивши съдружници.

Съдиите се съобразиха със събраните в хода на разследването гласни и писмени доказателства, и представените в съдебно заседание резултати от съдебната физико-химична експертиза. От разпита на пострадалото семейство, както и от пълните самопризнания на Добрев, от материалите, събрани при огледа на престъплението и другите доказателства, съдът направи обоснован извод, че Георгиев е съпричастен към палежа на двата автомобила.

Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание от 3 до 10 години „лишаване от свобода". Въпреки че все още не е изготвена пиротехническа експертиза, съдът намира, че адекватната мярка за неотклонение спрямо 47-годишния Георгиев е задържане под стража и заради опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Варненецът е осъждан два пъти - за измама и за данъчно престъпление, като едва през миналата година присъдите му са били групирани.

Твърдените от него и защитата му здравословни проблеми биха могли да се установят единствено със съдебно-медицинска експертиза, която следва да бъде назначена в хода на досъдебното производство.

Вторият обвиняем по това дознание Валери Добрев също има натрупана богата съдебна биография. Заради самопризнанията и разкриването на всички факти и обстоятелства, свързани с палежа, той беше „премиран" от прокуратурата с втората по тежест мярка за процесуална принуда „домашен арест". Съдът уважи това искане и се довери на обвинението, според което няма опасност 31-годишния Добрев да се укрие, или да извърши ново престъпление.

Показанията на Валери са били подкрепени от гласните свидетелства на пострадалите лица и на други хора, разпитани още в първите часове след палежа, както и от резултатите от експертизите, назначени при разследването.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА