Last news in Fakti

7 Декември, 2017 14:00 1 797 5

Издирват врачанин, продавал рядка костенурка

  • костенурка-
  • защитен вид-
  • враца

Европейските блатни костенурки имат статут на "полузастрашен вид"

Еколози и прокурори издирват врачанин, обявил за продажба защитено животно, съобщи BulNews.bg. Сигналът за незаконната дейност е подаден на електронната поща на Регионалната инспекция по околната среда и водите от съвестен гражданин. Мъжът обяснил, че е попаднал на обява за продажба на европейска блатна костенурка.

Еколозите веднага се заели да нищят случая, като същевременно изпратили писмо до Окръжната прокуратура във Враца. В момента контролните органи работят по разкриване на самоличността на нарушителя и извършват съвместна проверка.

От екоинспекцията заявиха, че след изясняване на обстоятелствата ще бъдат предприети действия, съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Европейските блатни костенурки имат статут на "полузастрашен вид" и са в Червения списък на световнозастрашените видове. У нас са защитени всички грабливи птици, в това число и ястребите. Улавянето и продажбата им са незаконни, същото се отнася и за елшовата скатия. Те също не могат да бъдат продавани.

Според Наказателния кодекс, член 278, буква г и д "който улавя или търгува с екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, както и европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, се наказва с глоба от 5000 до 20 000 лева и пробация". За изключително редки и застрашени видове законът предвижда и до 5 години лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    6 1 Отговор
    Този е по голям престъпник от Ценко Чоков!
  • 2 иван

    5 0 Отговор
    сигурно е била една от костенурките нинджа
  • 3 Бесен Язовец

    1 0 Отговор
    Това ли най големият престъпник в държавата?Ако вече е изял костенурката,няма доказателства,няма и наказание.
  • 4 АК47

    1 0 Отговор
    По акитата ще го заловят !

    Я сега цялото МВР в Столипиново и Факултето, и с клечки и найлонови пликчета да ровят за веществени доказателства !
    Нали искат заплати като на американските ченгета...
  • 5 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    Това ли са сериозните неща с които ни баламосват днес ??? А някои / БЪЛГАРИ / които са продали България няма ли да издирват ?