Last news in Fakti

10 Януари, 2012 18:16 2 766 0

Свидетел срещу лихвари с амнезия, обвинява прокурора в тормоз

  • бургас-
  • дело-
  • любен джубрилов-
  • пламен илиев-
  • свидетел

„Ще ме притеснявате ли още?”, с този въпрос към прокуратурата се обърна Пламен Илиев, след като напълно се отрече от първите си показания, давани в полицията. Илиев е важен свидетел по делото срещу лихварската група на Любен Джубрилов, съобщи gramofona.com. Делото се води в Бургас.

Пламен Илиев е държал ресторант „Уест” в  Бургас през 2006 - 2007 година. Според думите му, спешно се е нуждаел от 15 000 лева, за да откупи дяла на съдружника си в заведението. За парите помолил Илиян Стоянов, който бил редовен клиент на ресторанта и с когото поддържали приятелски отношения. Илиян дал парите без да поиска лихва, или да настоява за краен срок на връщане. Малко по- късно Пламен го помолил за още 5 000 лева, за да зареди със стока и ресторанта си в Китен. Получил и тези пари, отново без особени условия. Илиев заяви, че е върнал всички пари без да е притискан или заплашван. И понеже това било услуга от страна на Илиян, Пламен сам предложил да му изплати и лихва от 15% като жест, че е получил толкова бързо парите.

Преди близо 3 години обаче, когато започна досъдебното произвоство срещу лихварите Пламен Илиев е разказал коренно различна история. Пред разпитващите го полицаи в Плевен той е разказал, че е поискал от Илиян и брат му Александър сумата от 21 000 лева. Парите му били дадени срещу лихва от 15% и така стойността на заема скочила на 48 00 лева. За дълга той подписал и запис на заповед. Когато забавил едно от плащанията си, Пламен бил натоварен в колата на Александър и бит. От удара дори му били счупени очилата. При разпита, бившият собственик на ресторант „Уест” казал, че се страхува за живота си и че не е получил никакви документи за парите, които е върнал. За това и не бил сигурен дали наистина се е издължил на братята, защото не разполагал с никакви доказателства, че е връщал парите.

Днес Пламен Илиев се отрече от показанията си дадени през 2009 година. Той заяви, че разпитващите го тогава са упражнили „ въздействие” върху него, за да даде тези показания. „Първият път ми беше казано какво да казвам. Беше ми настоявано да кажа, че и Сашо е участвал в даването на парите”, заяви Пламен Илиев. Минута по- късно обаче, той не успя да обясни на прокурора как точно му е оказвано въздействие. Илиев заяви, че е минало прекалено много време и не помни разпита. Той се разсърди на прокурора по делото и след въпрос на обвинението, раздразнено попита „Ще ме притеснявате ли още?. От своя страна и адвокатът на братята заяви, че прокуратурата влиза в ролята на начален учител, който се кара на ученика си като задава въпроси, след като свидетелят вече е обявил, че не помни нищо. Делото трябва да продължи до 12 януари. Очаква се в последния ден съдът да излезе и с присъди.

Срещу Любен Джубрилов е повдигнато обвинение по чл. 252 от Наказателния кодекс.
Шефът на родната ММА федерация е обвинен, че е ръководил престъпна група, занимаваща се с лихварство. Делото срещу него се води задочно, защото Джубрилов е в неизвестност от 2009 година.

Според обвинителния акт, през периода 2006-2009 Джубрилов е създал йерархична престъпна структура с участието на Тодор Атанасов, Стоян Тенекеджиев, Георги Генчев и братята  Александър и Илиян Стоянови, срещу които също са повдигнати обвинения. Групата е изнудвала чрез заплахи за убийство и физическа саморазправа да им бъдат приписвани скъпи имоти в Бургас и областта и е отпускала заеми с високи лихви.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА