Last news in Fakti

29 Март, 2018 20:16 2 510 5

Окончателно: 20 г. затвор за Чеци заради убийството на Яна

  • николай русинов-
  • чеци-
  • яна кръстева

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Николай Русинов-Чеци на 20 години затвор за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина.

На първа инстанция той беше осъден на доживотен затвор, но сега върховните магистрати оставиха в сила решението на Апелативния съд, с което наказанието му беше намалено, пише "Дир.бг".

Яна Кръстева беше убита в нощта на 9 юли 2011 година, след като била в заведението „Маймунарника“ в компания заедно с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали заедно. В един момент Русинов решил да прави секс с момичето, при което я ударил, а след това и я душил в продължение на 20-30 минути, твърди обвинението. Младата жена е била убита със задушаване чрез притискане на тялото, установи съдебно-медицинската експертиза.

Делото беше внесено в съда в началото на 2013 г. и когато стигна за първи път до ВКС той го върна с мотива тежки противоречия, неясноти и неубедителни изводи в решението на апелативните съдии.

След това обаче и апелативните, и сега върховните съдии приеха, че Русинов не е проявил особена жестокост, тъй като престъплението не е било извършено при пряк умисъл, нито са били използвани сила и средства, надвишаващи тези, достатъчни за осъществяване на убийството.

Съдиите записаха в мотивите си, че убийството само по себе си е жестоко и безсърдечно, поради което и се наказва най-тежко, но за да бъде квалифицирано като особено жестоко трябва да са налице конкретни обстоятелства около извършването, каквито в случая няма.

Съдът отхвърли и приетото от първата инстанция, че Русинов е действал в съучастие с неизвестни извършители.

В решението на апелативния съд, с което се е съгласил и ВКС, се казваше още, че Русинов е изнасилил Кръстева, но няма как да бъде осъден за това престъпление, тъй като такова обвинение не му е било повдигнато.

„Правилно е прието, че убийството е осъществено от подсъдимия при евентуален умисъл при преследване на основната му цел – извършване на полов акт с пострадалата. Именно специфичният начин на механичната й асфикция при преодоляване на съпротивата й в рамките на 20 до 30 минути с осъществяване на съвъкупление, а не чрез директно загърляне, сочи на такъв умисъл, а не на пряк“, се казва в окончателното решение.

ВКС отбелязва, че в случая Русинов е нанесъл множество телесни увреждания на Кръстева, но те нямат връзка със смъртта ѝ, а са били насочени към обездвижването ѝ. Притискането на тялото на младата жена с ръце и тяло в областта на лицето, шията, гърдите и корема, довело до отпадане на силите ѝ да се съпротивлява и до съществено затрудняване на дишането, което в крайна сметка е довело до смъртта ѝ.

„Макар и допустим, няма основание този резултат да се приеме като пряко преследван от подсъдимия и за наличие на пряк умисъл за убийството ѝ, а за безразличие към възможната ѝ смърт. Отпадането на виталността ѝ е било видимо, но съзнанието му е било насочено към това да се удовлетвори полово, за което говори откритата от него семенна течност. Друг е въпросът защо осъщественото с нея против волята й съвкупление от страна на подсъдимия Русинов не е получило своята правна оценка от страна на прокуратурата“, пишат още върховните съдии Капка Костова-председател, Ружена Керанова, Николай Дърмонски-докладчик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данил

    17 0 Отговор
    На бесилото.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Експерт

    6 0 Отговор
    ВКС и Апелативен съд са подлеци и подкупни - Дали са доживот на Първа инстанция, но видиш ли те решили 20 години., ще върнете ли момичето господа от ВКС, ще кажат - ние само потвърждаваме Втора инстанция?

    Всеки сам да прецени дали не са взели...
  • 4 Гостенин

    6 0 Отговор
    Правосъдие? Този след 5,6 години ще е вън и ще продължава да твърди , че е жертва на съдебна грешка.
  • 5 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    ужас