31 Януари, 2012 18:04 4 624 0

Гръцкият моден гуру Лакис Гавалас бе отведен в затвора

  • гърция-
  • моден гуру-
  • лакис гавалас-
  • отведен-
  • в затвора
Гръцкият моден гуру Лакис Гавалас бе отведен в затвора - 1
Снимка GRReporter.

Лакис Гавалас, всеизвестният бизнесмен и моделиер, чиито пищни партита на остров Миконос привличаха най-отявлените членове на гръцкия и световния хайлайф се озова в затвора. Той е първият от заловените за укриване на ДДС гърци, когото правосъдието изпрати зад решетките. Екстравагантният бонвиван бе осъден по обвинението, че е „спестил” на държавата около 150 000 евро от неизплатен ДДС за втората си фирма. Нейните общи задължения възлизат на 500 000 евро, съобщи GRReporter.

Това бе третото залавяне на Лакис Гавалас в рамките на два месеца. В предишните два случая, пак за укрити данъци, следовател, прокурор и съдии постановиха да бъде освободен. След снощния арест един от неговите адвокати заяви, че мярката е несправедлива, понеже Лакис Гавалас не е потенциален беглец и не може да се смята, че е възможно да извърши същите престъпления, понеже се е споразумял с данъчните да изплати постепенно своите задължения. Тя изрази намерението си да подаде иск срещу заповедта за временен арест на бизнесмена в рамките на определения от закона петдневен срок с цел неговото освобождаване.

Колоритният бизнесмен бе заловен за първи път в началото на декември от членове на Органа за преследване на икономическото престъпление за неизплащане на ДДС в размер 1,5 милиона евро. Тогава той даде показания и бе освободен, след като му бяха наложени ограничителни мерки.

Миналия четвъртък 60-годишният Лакис бе заловен от полицията. В петък на обяд той се изправи пред съда за експресно правораздаване за задължения към държавата в размер над 7,5 милиона евро. Съдът го освободи и обяви, че делото срещу него ще се разгледа на 9 февруари, тъй като конкретното престъпление е със степен провинение.

Няколко часа по-късно обаче членове на икономическата полиция му поставиха белезници за трети път, след като бе обвинен за неизплащане на ДДС за 2011. Лакис Гавалас прекара уикенда в ареста, а в понеделник прекрачи прага на затвора в Амфиса. Наказанието му бе наложено за 145 000 от общо 500 000 евро от ДДС, които не е внесъл в държавните каси през миналата година.

Неговите адвокати се опитаха да започнат разсрочено изплащане на задълженията му, но безуспешно. Случаят му вече бе достигнал до следователя, а според закона след започването на наказателно гонение обвиняемият е задължен да изплати цялата сума, за да избегне затвора.

Но дори и там неповторимият Лакис явно не загубил пословичното си чувство за хумор. Когато му показали килията той се обърнал към надзирателите и ги попитал: „Носите ли закуска в стаята?”.

В същото време и за първи път в историята на страната три от затворите обявиха, че не са в състояние да приемат повече затворници. Директорите на затворите в Коридалос, Триполи и Халкида изпратиха писма до министерството на правосъдието и всички прокуратури в страната, с които им оповестиха, че в тях няма място за повече затворници и затова затварят врати.

Това развитие се очаква да предизвика сериозни проблеми в полицейските участъци в Атина и Халкида със струпването на стотици задържани в тях. Същевременно ще се създадат проблеми в правораздавателната система, понеже ще бъдат прекъснати трансферите на задържани и затворници, което ще доведе до отлагания на процесите срещу тях. Някои провинения пък може да се покрият със срок на давност.

Характерно за трагичното състояние на два от затворите е писмото на директора на затвора в Коридалос, който подчертава: „Информираме Ви, че от днес 27 януари 2012 не сме в състояние да приемем затворници, поради повишената пренаселеност на нашия затвор, чийто капацитет е 2 345 затворници”.

В същия дух е и писмото на директора на затвора в Халкида. „Няма къде повече да настаним затворниците, освен в тоалетните. Затворихме. Състоянието е трагично. Затворът е готов да „гръмне” с непредвидими за неговата сигурност последствия. Молим Ви, след като вземете това предвид, да не изпращате повече затворници към конкретния затвор. Не можем да приемем повече затворници. Нямаме нито педя място на разположение, за да ги настаним”.

Затворът в Триполи е с капацитет 65 души, докато в момента там пребивават 180 затворници. Неговият директор също отправя писмо, в което описва задушаващата остановка там.

Шефовете на още четири затвори – в Солун, Маландрино, Гревена и Навплио също информираха правосъдното ведомство, че в подопечните им помещения затворниците са наблъскани един в друг. Днес общият брой на затворниците във всички гръцки затвори възлиза на 12 703 души и е най-големият регистриран досега, докато капацитетът им е за 9 300 души. Затворът в Коридалос би следвало да се обитава от 800 затворници, а днес в него се намират 2 320.

Днес в гръцкия парламент се обсъждат предложените от министерството на правосъдието мерки за разтоварването на затворите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА