Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 16:28 5 863 6

Audi, BMW и Volkswagen - предпочитани от крадците в Бургас

  • кражба на коли-
  • бургас-
  • крадци
Audi, BMW и  Volkswagen - предпочитани от крадците в Бургас - 1
Снимки: МВР - Бургас

 

От полицията в Бургас алармират, че са зачестили кражбите на лекотоварни автомобили и леки автомобили от марките Audi, BMW и  Volkswagen.

Според криминалистите, леките автомобили се крадат за откуп или резервни части, като не се изключва възможността и за директна продажба на автомобила на лица от криминалния контингент, извършващи подобен род престъпна дейност.

Товарните автомобили са предпочитани, тъй като с тях се осъществява обикновенно търговска дейност и с цел продължаване на търговията, исканите откупи се изплащат бързо и безотказно.

В редки случаи, когато за автомобилите не се получават откупи, същите се разглобяват на части, които се продават в автоморги в цялата страна.

От пресцентъра на полицията в Бургас напомнят за задържането на лица, които пряко са отговорни за противозаконното отнемане на автомобили. Споменават се 31-годишния Драгомир Лефтеров от Каблешково, 41-годишния Костадин Костадинов от с. Равда, общ. Несебър и 36-годишния Данаил Петранов от Бургас

От полицията подчертават, че след задържането на Лефтеров в ареста, рязко са намалели противозаконните отнемания на МПС в региона

Междувременно състав на Поморийския районен съд постанови във връзка с противозаконното отнемане на хладилния микробус, осъществено от Ахелой през лятото на 2010 год., ефективни присъди спрямо : 31 годишния Драгомир Лефтеров от Каблешково - 6 години лишаване от свобода, 41 годишния Костадин Костадинов от с. Равда, общ. Несебър - 5 години лишаване от свобода и 36 годишния Данаил Петранов от Бургас - 3,5 години лишаване от свобода / присъдите са постановени на първа инстанция/.

От полицията съобщават още, че на 11 февруари са задържани други двама мъже, съпричастни към противозаконното отнемане на Audi А 6. (Виж снимките)

Лицата са задържани непосредствено след осъществяване на противозаконното отнемане и прибирането на лекия автомобил в гараж, разположен в района на бл. 72 в к-с «Лазур». Установено е, че гаражната клетка е предварително наета с цел укриване на автомобили, отнети противозаконно от собствениците им. По време на кражбата, двамата се придвижвали с Ford Fiesta, противозаконно отнет през 2011 год. от Сливен, като регистрационните му табели са отговаряли на друг лек автомобил от същата марка, но със софийска регистрация.

Кражбата на лекия автомобил Audi А 6 е осъществена, чрез използване на специална техника за привеждане в движение на автомобили и от тази марка и клас.

От извършените до момента оперативно-издирвателни и процесуално-следствени мероприятия е констатирано, че всички лица, ангажирани с посочените противозаконни отнемания, са от обкръжението на криминално проявения Стоян Атанасов, 45 годишен от Бургас, по прякор «Пижака». Същият към настоящия момент е с мярка за неотклонение «парична гаранция в размер на 6 000 лв.» по досъдебно производство, касаещо застрахователни измами /фиктивни ПТП, палежи, противозаконни отнемания и др/. «Пижака» е известен с това, е първия осъден автокрадец, действащ на територията на регион Бургас.

Именно бързината при съдебното производство, ефективните присъди или мерки за неотклонение «задържането под стража», взети по отношение на лица, занимаващи се с кражби на коли, са от изключителна важност за ограничаване на този вид престъпност и снижаване броя на извършените противозаконни отнемания на МПС, подчертават от полицията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 emre

    2 0 Отговор
    da no da vi fashta policiata
  • 2 djixan

    1 0 Отговор
    niako xora izbira jivod adrugi jivod zad reshetkite
  • 3 димитров

    2 0 Отговор
    Чудесно се е справила полицията в Бургас!Ще видим ли във Варна акция срещу автоджамбазите?
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    s problema s krajbite na koli dosega nikoe pravitelstvo ne se spravilo
  • 5 The Bear

    0 0 Отговор
    Абе да видим какво ще става занапред - не знам дали някой може да се справи с тях, освен ако не се присъждат жестоки наказания и да се изпълняват публично - за назидание...
  • 6 Димитър Павлов

    0 0 Отговор
    Преди 6 месеца ми крадоха колата тоя Лефтероф и още един който не виждам в списъка със задържани на име Валентин Леков