Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 16:30 2 418 7

9 нелегални крана във винпрома в Поморие

  • митници-
  • винпром-
  • антикорупция-
  • винекс славянци

Проверили шест винпрома, нарушения има в два

В момента Агенция „Митници" проверява шест обекта - данъчни складове за производство на алкохол, като в следващите два месеца ще бъдат проверени и останалите обекти, в които се дестилира алкохол.

При досегашните проверки са открити несъответствия с изискванията на ЗАДС и нормативните актове за неговото прилагане в два от данъчните складове, съобщи на брифинг днес заместник-директорът на Агенция „Митници".

В данъчен склад, находящ се в град Поморие, е установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди.

През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди.

В данъчен склад, находящ се в село Славянци, община Сунгурларе, митническите служители след извършен полеви експеримент по отношение средствата за измерване и контрол и данните, предавани от тях, установяват, че измервателният уред визуализира на дисплея си движение на акцизен продукт, но не натрупва информация за количеството на преминалия продукт.

Т.е. на практика уредът не отчета и не предава данни към Агенция „Митници" и това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и съответно без да се заплати акциз.

За проверките са съставени протоколи. Предстои да бъдат изготвени становища и в зависимост от тежестта на нарушенията ще се предприемат съответните административни и административно наказателни мерки. Вече са наложени обезпечителни мерки на части от двата обекта, където се намират доказателствата.

В останалите четири проверявани обекта, намиращи се в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, не са открити съществени нарушения.

Агенция „Митници" прилага законовата процедура по един и същи начин към всички обекти, в които са установени нарушения, подчерта заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОДИЛ

    25 0 Отговор
    Стига бе , 9 крана ???? Та нали митничарите правят периодично рутинни проверки и чак сега ли са ги видяли ??? Божеее, колко сме изненадани.....
  • 2 Реалист

    16 0 Отговор
    Браво на митничарите! Проверете сега и останалите винзаводи за да няма недоволни. А тези с нарушенията - яки глоби и затваряне. Законите са за да се спазват, глобите са за попълване на бюджета.
  • 3 БОЖИ ЧОВЕЧЕЦ

    9 3 Отговор
    ДА МИ СЕДНЕТЕ НА КРАНА
  • 4 hmhmhm

    12 1 Отговор
    Накрая ще открият и крана за топлата вода ...
  • 5 Бам Бам

    3 2 Отговор
    Мдаа, Петя, дето не иска да се представя като Баракова, май ще трябва да развърже кесията. Като се замисля, доскоро единствените български банки бяха нейната и на Цецо Мустака, сега остава само тя. Боже, като си спомня каква неземна красавица беше преди почти 40 години, и ми става мъка за младостта.
  • 6 Пешо

    10 1 Отговор
    И колко митничари сега ще бъдат осъдени защото са прикривали с години неплащането на акциз? Сигурно е - нито един.
  • 7 Mорук

    4 1 Отговор
    За 30 години бая вода текло от тез кранчета