Last news in Fakti

9 Март, 2019 12:30 7 377 27

Бащата на убитата от циганин Вероника: Работим, за да издържаме убийци

  • вероника здравкова

За жестокото престъпление Илиян Здравков трябва да плати по 100 000 лв. на всеки от двамата родители

Битката за промени в законодателството, които да донесат повече справедливост и по-строги наказания, ме крепи да продължавам да живея. Това обяви вчера Трайчо Трайков, баща на зверски убитата студентка Вероника Здравкова, цитиран от "Телеграф". На 28 февруари се навършиха 4 години от жестокото престъпление, за което беше признат за виновен рома Илиян Здравков.

След случая бащата и други родители със сходна съдба започват дълга и трудна борба за промени в Наказателния кодекс, НПК и Закона за затворите, като са набелязали 12-13 точки. "Тези наши искания, сме ги извадили от всяко дело, при всеки от случаите има нещо, което е можело да бъде различно“, посочи Трайков. Според него сега престъпниците се съгласяват на съкратено съдебно следствие, правят пълни самопризнания и доживотната присъда автоматично отпада.

"Нека да има възможност да намаляване на наказанието след признаване на вината, но тази опция да отпада в случаите на доказан рецидив. Защото убиецът на дъщеря ми има 3 убийства зад гърба си, множество кражби и прави самопризнание всеки път, за да мине по-леко“, коментира родителят.

Той разбрал, че макар Илиян Здравков да е осъден на 30 г. затвор, където да лежи изолиран в самостоятелна килия, това често не се спазва. "Говорил съм със затворници, те казват, че заради липсата на килия за всеки такъв, често ги събират по 5-6 човека заедно“, каза бащата на Вероника. Отделно от това получавал карта, в която му се превеждали нещо като джобни, с които да си пазарува от лавката. "Аз исках да наложа запор на тази карта, но се оказа, че това е невъзможно, защото това би нарушило човешките му права. Излиза, че аз и вие работим, за да издържаме този човек и други като него“, посочи още Трайчо.

За жестокото престъпления Илиян Здравков трябва да плати по 100 000 лв. на всеки от двамата родители на Вероника. Той обаче няма нищо на свое име и не е работил на договор. През първите 14 г. от присъдата ромът няма право да работи, защото трябва да се лежат при строг режим. След това ще има право да се хване на работа, при което два изработени дни ще се равняват на три излежани. "Това също е едно от исканията ни – работи, не работи, лежи цялата си присъда, а със спечеленото си плаща кръвнината“, коментира още Трайков. На 28-и февруари семейството на убитата студентка отново почете паметта ѝ с шествие до мястото, където момичето беше нападнато. Шествията, които правим са, за да напомним на обществото за Вероника, защото забравят ли се жертвите, забравят се и извършителите“, завърши още Трайчо. Той заедно с останалите почернени родители ще се срещат с омбудсмана, за да представят исканията си. От ръководствата на всички парламентарни групи също уверявали семействата, че са готови за срещи и организиране на кръгли маси, но всичко си останало само на ниво обещания. Сложил край на живота ѝ за 25 лв.

Илиян е убил Вероника за 25лв., няколко сребърни бижута и шишенце парфюм. Навръх националния празник през 2015 г. студентката изчезна на път от работното място към дома си, а два дни по-късно бе открита убита и изхвърлена във водите на Янтра. Около 19 часа във фаталната вечер Илиян отишъл на гарата във В. Търново да чака влак. През това време видял Вероника, която минала през коловозите и се отправила по една черна пътека към района на Южния пътен възел. Тогава решил да я обере и тръгнал след нея. Застигнал я малко след като преминала по моста над Янтра. Извадил брадвата, която носел в найлонова чанта, приближил се на метър от Вероника и я ударил отзад в темето. След това се пресегнал и грабнал дамската ѝ чанта. Зашеметената, но още жива, опитала да се изправи, но била повалена от втори удар в главата. След това последвали още няколко, които вече били с острието на брадвата. След като видял, че жертвата му не се движи, убиецът я хванал за палтото и започнал да я влачи през поляната към брега на реката. Там взел дамската чанта, бижутата и телефоните, а тялото бутнал надолу по склона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ники

    124 4 Отговор
    Този човек за мен е герой щом има волята да живее след трагедията.Ако властите бяха справедливи щяха да ликвидират извършителя и да обявят„че се е самоубил.
  • 2 нервен

    118 0 Отговор
    После защо искам смъртта присъда ... Еи за такива като тоя ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ssяя

    77 0 Отговор
    тоя изверг бих го изчакал да му свърши присъдата......
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 166

    80 1 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НЯМА ПОЛИТИКА ЗА ЦИГАНСКАТА РАЖДАЕМОСТ, СЛЕД 5-6 ГОДИНИ ВЕЧЕ ЩЕ БЪДАТ КОЛКОТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ
  • 7 Клюкар

    99 0 Отговор
    Кажете ми как да не си расист, след тази статия????. Как да не искаш най гадната смърт за този ЦИГАНИН, как???
  • 8 Дриснята метев

    64 2 Отговор
    Не само се издържат убийци но и на турчолята им се опрощават дългове
  • 9 Сталин

    34 1 Отговор
    М - ка мръсен циганин
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МАК

    42 1 Отговор
    Направо да намират начин за тиха ликвидация на всички цигански кланове в България,защото оправия няма да има!както е писал бащата на момичето той е прав в българия си отглеждаме цигани!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян

    35 0 Отговор
    Колко наивни и тъпи съдии = циганина да плати 100 000 лв кръвнина = Тоя съдия кого прави на прос и тъп -него си или опечалените родители да се надяват за някой лев кръвнина като съдията знае че убиеца няма и два лв в джоба
  • 15 гост

    30 1 Отговор
    Въпросът е, че няма справедливост при наказанията. Един рецидивист трябва да не получава право на помилване, на съкраено производство и на право на замяна или намаляване на присъдата. При ясни дела с достатъчно доказателства няма нужда от самопризнание и намаляване на присъдата с цели 30%, дори не зависи от съдията той да прецени, а е автоматично. Това е пълен абсурд и разбирам годините за убийство да бяха 50 и да ги намали, а те за 12, като ги намалиш с 30% стават 8, а след излежаване на 5г. има право да поиска предстрочно и срещу подписка да е пак навън макар че е жесток убиец. Остави издръжката като пари от данъци, самите години са обида към жертвата, че нейният живот е оценен на няколко години, това е обидното.
  • 16 Татко ти

    31 2 Отговор
    При бай Тошо такива като тоя рецидивист изгниваха за шест месеца в урановите рудници.После му връщаха само дрехите на роднините.И затуй имаше ред и спокойствие за народа.

    Коментиран от #17

  • 17 Каква красавица

    23 0 Отговор

    До коментар #16 от "Татко ти":

    Прав си но тогава е нямало камери и някъде там в тъмното е ставало убийство под носа на бай Тошо без той да се осети и властите му. А сега имаме камери бай Тошо и неговият режим го няма. Сега на власт е ГЕРБ и сме с камери но присъдите и наказанията са леки за убийците.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 vasik atanasova

    15 0 Отговор
    какво красиво момиче погуби този циганин
  • 21 Дискретен герой

    13 0 Отговор
    Не дай си боже ако съм на мястото на този човек бих намерил подходящ момент да
    ликвидирам убиеца на детето ми. То е така и така на практика живота му е унищожен, поне ще се чувства една идеа по-спокоен.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Националист

    3 0 Отговор
    Работете за заплащането на спирали на всички циганки, или за връзване не тръбите им. Това дело е добро за всички. За тези подпомагащи циганската кауза, къде в Библията го пише, крадливите, престъпниците и малоумниците да се размножават, а добрите и разумните да ги издържат?
  • 25 Националист

    3 0 Отговор
    Нещата могат да се въведат под контрол чрез разумни постъпки. Първо "Планирана раждаемост на възможно повече циганки". Второ не продавайте имоти на цигани, но ги изкупувайте и изселвайте циганите надалеч от вас. Циганите редовно да се проверяват за оръжие, ножове и т.н. Трудови лагери за престъпниците, обществено полезен труд за провинилите се цигани. Циганите не са само хора от различен етнос. Те имат масов криминален проблем, който ние трябва да решим или те ще ни пребиват, грабят и убиват.
  • 26 нов

    1 0 Отговор
    Нямало достатъчно килии......Г-н Борисов, Вие сте по строителството....какво чакате????? или мизата за крадене на пари от там е малка и не си заслужава????
    Оооо... "извинявам се", Вие по циганските въпроси не взимате отношение.......Европа е важна!!!!! Жалко.......много жалко ......
  • 27 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "... убиецът на дъщеря ми има 3 убийства зад гърба си, множество кражби и прави самопризнание всеки път, за да мине по-леко..." - Повече от ясно че справедливостта е в историята, а на мода е толерантността. Но не знам как този човек намира сили да се удържи и да не отреже главата на И.З.