Last news in Fakti

28 Март, 2019 20:01 2 006 15

8 г. затвор за убиеца на 11-годишната Никол

  • никол йончева-
  • асансьор-
  • иван иванов

Убийството е извършено по особено мъчителен начин - момиченцето е останало в съзнание след пробождането

8 г. затвор за убиеца на 11-годишната Никол - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Бургас потвърди 8-годишната ефективна присъда на 16-годишния Иван Иванов, който уби по-малката с пет години Никол Йончева на 20 август 2017 година, докато пътували в асансьора.

Двете съдебни инстанции решиха, че ученикът умишлено умъртвил момичето, като ѝ нанесъл удар с нож в дясната част на врата и прерязал сънната артерия, което довело до остра кръвозагуба и анемия, съобщи trafficnews.bg.

Убийството е извършено по особено мъчителен начин - момиченцето е останало в съзнание след пробождането, виждало е изтичащата от раната кръв, било е затворено в кабината на асансьора, викало е за помощ, осъзнавало е неизбежността на смъртта си, изживявало е тежки предсмъртни мъки, и убийството е извършено с особена жестокост, пише в обвинението.

Изслушаната и приета в хода на първоинстанционното съдебно следствие, комплексна психиатрично - психологическа експертиза е категорична в извода си, че 16-годишният убиец е вменяем. Според вещите лица Иван е могъл е да ръководи постъпките си и да разбира свойството и значението на стореното. Вещите лица констатират, че той не страда от психиатрично заболяване. Установяват диагноза "лека умствена изостаналост с минимално нарушение на поведението".

Потвърденото наказание е в размер на 8 години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим. Иван Иванов е осъден да заплати на майката на убитата Никол сумата от 150 000 лева.

"Размерът на наказанието е в рамките на година и половина над средния размер, визиран в материалната норма и съответства на характера и тежестта на осъщественото престъпно деяние. Така отмереното наказание е подходящо и справедливо за осъществяване целите на специалната превенция на закона, свързани най-вече с поправяне и превъзпитание на подсъдимия.

Справедливо отмереното наказание би било ясен и категоричен сигнал към обществеността за неприемливостта и непримиримостта към този вид престъпна деятелност, особено в случаите на непредизвикана агресия на дете спрямо дете", пишат в мотивите си апелативните съдии.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прекалено късо име

    37 0 Отговор
    8 години??

    не е за коментар..
  • 2 КАТИЛА

    32 1 Отговор
    Никаква 8-годишна присъда,направо СМЪРТНА.........
  • 3 гост

    35 0 Отговор
    Пожелавам на съдята осъдил тоя примат на 8г. да се случи същото с неговите деца....СЪДЯТА Е ПО-ГОЛЯМ БОКЛУК И ОТ ТОЯ С КАЧУЛКАТА!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Генералът

    28 0 Отговор
    Отново неадекватна постъпка от страна на правораздавателните служби. Питам ги аз тях, колко човека умишлено трябва да убие някой, за да получи доживотен затвор. 1-2-3-4-5 колко?
  • 6 ГОСТ

    23 0 Отговор
    ТИЯ СЪДИИ КАТО ИЗДАВАТ ТАКИВА СМЕХОТВОРНИ ПРИСЪДИ,ЗАЩО НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ И СЕ ПОСТАВЯТ НА МЯСТОТО НА БЛИЗКИТЕ НА ЖЕРТВАТА.....КАК АДЖЕБА БИХА СЕ ПОЧУСТВАЛИ......???
  • 7 Клюкар

    20 0 Отговор
    Този след 5 години е на свобода. Убиваш дете и след 5 години си свободен. Луда работа.
  • 8 Мхм

    16 0 Отговор
    В президентска република присъдата на убитото 11г ще е 110г доживотен. Трябва да се борим народа за президентска република това ни остана като спасение на България. Нищо друго.

    Коментиран от #10

  • 9 бббббб

    12 0 Отговор
    Като излежи 5 ще го пуснат за добро поведение.А,детето от гроба няма да излезе .
  • 10 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Глупости. 25 години максимум.
  • 11 На баба ти фърчилото

    4 0 Отговор
    Как може тези изобщо да се наричат съдии. 8 години за убийство. На право го сложете в герберските листи и да го направим депутатче, че да си купи едно, две апартаментчета и депутатски колички и ......
    Вече съм убеден, че НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !
  • 12 Ножката

    6 0 Отговор
    Аз предлагам някой да го бодне по същия начин !!! Съгласни ли сте ?
  • 13 Bubbles

    0 0 Отговор
    Съдията няма вина за присъдата, това пише в наказателния кодекс това е отсъдил, той НЯМА ПРАВО да решава аз само да отсъжда на според закона.
    За бой са тия дето са приели подобен "наказателен" кодекс!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.