Last news in Fakti

24 Април, 2012 13:10 903 0

Превенцията на престъпността с нова стратегия

  • престъпност-
  • мвр-
  • крими-
  • превенция

Министерският съвет одобри на днешното си заседание Стратегия за превенция на престъпността /2012-2020 г./. Тежестта на кризата, демографските процеси и криминологичните анализи дават основание да се предположи, че криминогенната обстановка ще продължи да се усложнява, което би се отразило неблагоприятно върху престъпността в Република България, е записано в документа, разпространен от пресцентъра на МВР.

Предвижда се това да доведе до намаляване на престъпността, както и на дела на престъпленията с висока обществена опасност и честотата на извършване.

Повишаване на доверието на гражданите към институциите и стимулиране на социално-икономическото развитие чрез създаване на сигурна и предвидима бизнес среда са сред очакваните резултатиДанните от полицейската статистика показват, че през периода 2007 – 2011 г. в страната са регистрирани средногодишно 134 519 престъпления. От тях 47,6% са разкрити (64 058 престъпления). Анализът се базира на данните за разкритите престъпления.

Запазва се тенденцията най-висок да е делът на престъпленията против собствеността – 47,5%, следвани от престъпления, свързани с оръжия и боеприпаси, палежи, наркотици, посегателства върху МПС и транспортни престъпления – 33%. Престъпленията против личността запазват ниския си дял – 6,3%. Още по-нисък е делът на престъпленията, извършени по непредпазливост.

Традиционно мъжете са със значително по-висока криминална активност в сравнение с жените. Около 90 % от престъпленията са извършени от тях, и само около 10% – от жени. Женската престъпност показва променлива динамика, но като цяло тенденцията се изразява в плавно нарастване на дела на престъпленията, извършвани от жени.

Противообществените прояви, извършени от малолетни и непълнолетни лица, представляват сериозен проблем за страната. Техният дял е 13,8% (2,8% – от малолетни и 11% – от непълнолетни). През 2011 г. те се увеличават и при двете възрастови подгрупи в сравнение с предходната година. Нарастване се отчита при кражбите, а също и при убийствата, извършени от лица от двете подгрупи.

Международният опит доказва, че превенцията е най-ефективният способ за противодействие на престъпността. Тя включва комплекс от мерки, насочени към установяване, ограничаване и отстраняване на криминогенните и виктимогенните фактори. Чрез нея се постига намаляване на престъпността и на разходите за нейното противодействие, повишаване на сигурността на гражданите и на доверието им в способността на правозащитните органи да защитят правата и законните им интереси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА