12 Май, 2019 09:05 4 540 4

Бруталното убийство на българката Лора отново разтърси САЩ

  • българка-
  • лора-
  • сащ-
  • убийство

Отмениха смъртната присъда на Джошуа Дракър за смъртта на нашенката и Андрю Робъртсън

Бруталното убийство на българката Лора отново разтърси САЩ - 1

Едно двойно убийство от 2004 година в Атланта продължава да има своите изненадващи обрати. Едната от жертвите е 20-годишна българка. Седем години след престъплението убиецът получи смъртна присъда. Изненадващо и тихомълком обаче тази присъда е била отменена в края на миналата година в Джорджия – консервативен щат, където смъртното наказание е изключително популярно и отмяната му е изключително рядко явление в съдебната система, пише BG VOICE.

Грешки на прокуратурата, разследващите и съда, както и политическата конюнктура в две различни общини на територията на метро Атланта водят до обрат по делото срещу Джошуа Дракър за убийството на Лора Николова и нейния приятел Андрю Робъртсън. Убийство, на което дори е посветен епизод от сериала “Аз убих най-добрия си приятел” (I killed my BFF) по Lifetime Network.

На 5 април 2004 година Дракър заедно със своята приятелка Мелиса Макреър отиват на гости на Лора и Андрю, които живеят в предградието на Атланта Мариета. Те са приятели от години и нищо не може да подскаже това, което предстои.

Седем години след тази вечер в съдебната зала през сълзи Мелиса разказа какво е станало. Срещу нея стоят братът и бащата на Лора – Георги и Никола.

Според показанията на Мелиса четиримата приятели постояли няколко минути на масата в кухнята, след което Дракър поискал марихуана. Двамата мъже станали от масата и тя не можела да ги види. Тогава чула изстрел. Обърнала се и видяла как Андрю се свлича на земята. В този момент Лора скочила от стола и се хвърлила върху Дракър удряйки го с юмруци, като крещяла: „Не, не, не, ти го уби!”, разказа Макрейър.

Властите намират бързо телата и разбират за убийството от бащата на Джошуа – пастора Дъг Дракър. Той му разказва за случилото се малко след като натиска спусъка. Именно този разказ е един от поводите за обжалване на смъртната присъда, която съдебните заседатели в Коб каунти дават само след няколко часа обсъждане.

Според защитата Джошуа е споделил за убийствата на баща си като на пастор и следователно неговите показания не трябва да се допускат в съда.

В 348 страници адвокатите описват серия от прокурорски грешки, незачитане на правилата и грешни инструкции към съдебните заседатели, показания и доказателства, които не е трябвало да бъдат допускани в съда, и още причини да поискат ново дело срещу Дракър. Никой на оспорва, че именно той е натиснал спусъка. Но как и защо – отговорите на тези въпроси са разликата между живота и смъртта за Джошуа Дракър.

За да се приложи смъртното наказание, трябва да има поредица от утежняващи вината обстоятелства – грабеж, особена жестокост или мъчение и др. Прокуратурата и съдията по делото, изглежда, са допуснали сериозни грешки по това направление. Според обвинението това е било добре планирано двойно убийство с цел грабеж. Но защитата и миналото на Дракър и Андрю Робъртсън показват друго.

Джошуа и Андрю са най-добри приятели. Робъртсън е гадже със сестрата на Андрю Аманда, когато една вечер тя предозира с болкоуспокояващото оxycontin. След като с дни е в кома, Аманда се събужда, но остава инвалид – трудно говори, не може да се движи и да се обслужва сама. Оттогава Джошуа се променя – спира да ходи в църквата на баща си, където е готвен да бъде пастор, и започва с наркотиците, основно метамфетамини.

Според защитата това е и мотивът за убийството на Андрю – отмъщение за сестрата на Джошуа Аманда, а Лора е станала жертва на обстоятелствата – той стреля по нея, когато тя се нахвърля върху Джошуа.

В съдебната зала обаче прокуратурата категорично отхвърля версията на защитата с мотива, че инцидентът със сестрата на Дракър се е случил повече от година преди стрелбата. „Внезапно, неудържимо, след 14 месеца?! Не! Това е преднамерено умишлено убийство”, заяви пред съдебните заседатели прокурорът Ан Херис. В различни показания на свидетели тя обрисува Дракър като буен, яростен мъж, който постоянно отправял закани за убийство.

Съдебните заседатели видяха запис от признание на Дракър пред полицията, в което той признава, че е убил Андрю Робъртсън в лична вендета срещу него, защото дал потенциално смъртоносен коктейл с лекарства на сестра му.

Но именно върху обстоятелствата около смъртта на Лора са посветени десетки страници в обжалването и дали смъртната присъда е била поискана законно от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 0 Отговор
    Гнусен наркоман
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    А ИМА И СТУДЕНИ ДОСИЕТА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Public Owner Sofia SkinHead 14 88

    1 0 Отговор
    Поредното доказателство, че срещу българите се води умишлена война не само в България. На всеки средноинтелигетен човек е ясно, че искат да ни заличат като нация. Най-важните материали: Протоколи на ционските мъдреци. Програма за изтребване на българският народ(приета на московският ционистки конгрес 1988г. ) . Планът "Ран-Ът" .