10 Май, 2012 12:44 1 135 0

Разбиха лаборатория за синтетична дрога край Скопие

  • дрога-
  • синтетична-
  • македония-
  • скопие

 

Лаборатория за синтетични наркотици е разкрита при съвместна операция на ГДБОП и македонския Център за борба с организираната и тежката престъпност, съобщиха от пресцентъра на МВР. Неутрализирана е група за производство и трафик на амфетамин и метамфетамин, базирана в село край Скопие.

Акцията е предприета след съвместно разследване на ГДБОП и Службата за борба с незаконната търговия с наркотици при Центъра за Борба с организираната и тежката престъпност на Македония. Действията на българските и македонските антимафиоти са проведени в координация от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа. В рамките на операцията е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с производство и трафик на синтетични наркотични вещества.

В къща в село Гоно Сонье, край Скопие, е разкрита  нелегална лаборатория за производство на синтетични наркотици. Там, в момент на производство на амфетамин и метамфетамин са задържани  Т. К./ 48г ./ и К.С./44г./, родом от Македония, които имат и българско гражданство.

При обиска в къщата са намерени различни видове химични вещества и лабораторно оборудване, необходими за производство на синтетични наркотици. Резултатите от експертизите на намерените вещества показват, че част от тях са амфетамин и метамфетамин.

При претърсването на дома на Т.К. в Скопие са открити общо 3081 таблетки метамфетамин - с лого ”корона”, и дигитална везна, а от жилището на К.С. в македонската столица полицаите иззели две опаковки с марихуана и още 6 пакета с над 2,5 кг /2780 гр. /прахообразно вещество -  смес от парацетамол и кофеин,  ползвани като примеси към синтетичната дрога.

В хода на разследването е установено, че оборудването, материалите и веществата, необходими за производството на наркотичните вещества са купени от България.

Във връзка със случая на задържаните са повдигнати обвинения на основание чл. 215, ал.3 от НК на Македония ”производство и разпространение на наркотични вещества, психотропни вещества и прекурсори”. Наложена им мярка за неотклонение “задържане” за срок от 30 дни.

Същото обвинение, в негово отсъствие, е повдигнато и на Е.Т.- ”Мозъка” /59г./, от София, член на престъпната група. Той е криминално проявен, осъждан и е изтърпял наказание през 2009г. за образуване и ръководене на организирана престъпна група (чл. 321 от НК), занимавала се с незаконно производство и разпространение на наркотични вещества (чл. 354А от НК).

Той е задържан в края на април в България  в рамките на операция във връзка с производство и разпространение на наркотични вещества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА