Last news in Fakti

27 Юли, 2019 09:43 3 420 19

Холандия отказва информация за българче

  • холандия-
  • българче-
  • дете-
  • информация-
  • семейство

Детето е настанено в приемно семейство

Холандия отказва информация за българче - 1
Снимка: Shutterstock

Холандските служби за закрила на детето отказват да дадат информация как спазват правото на българчето Атила да контактува с биологичния си баща у нас, както и по какъв начин се грижат за съхраняване на българската му идентичност, докато е настанено в местно приемно семейство.

Проверка на „Дарик” показва, че такава информация липсва при българския орган за закрила от 2017-та година, а в отговора, изпратен до медията, се казва, че "всяко дете има право да расте в анонимност".

13-годишният Атила е под закрилата на холандската държава от смъртта на майка му преди 4 години, и въпреки решение на българския съд, с което родителските права се дават на неговия баща, детето продължава да живее при приемни родители. До момента холандските власти не са дали информация на българските институции защо не изпълняват съдебното решение, както и задействаните у нас мерки за завръщане на момчето.

Атила е дете на български граждани, които се разделят през 2013-та година. Същата година майката извежда момчето в Холандия, без разрешение от бащата. Оттогава Николай Карбанов започва да търси начин да поддържа връзка със сина си, но майката прави всичко възможно, за да няма такъв контакт. Ситуацията се усложнява в началото на 2015-та, когато майката умира при автомобилна катастрофа в България, а 9-годишният Атила остава в Холандия, под закрилата на държавата.

Бащата започва да търси съдействие от българските институции, за да се събере със сина си. Следва поредица от мерки за закрила, определени от детското правосъдие в Холандия, които Николай Карбанов обжалва. Последното съдебно решение отпреди 2 седмици предвижда отнемане на родителските му права, въпреки че българският съд му ги дава окончателно през 2016-та година. Българските институции се сблъскват с отказа на холандската страна да дава информация за развитието на детето, както и да осигури на Атила постоянен контакт с биологичния му баща - право, гарантирано от Конвенцията за правата на детето, обясни Милена Дянкова, началник на международния отдел в Агенцията за закрила на детето.

"Към този момент, това което твърдят е, че детето просто не иска да се вижда нито с неговия баща, нито с неговите роднини. Плаши се от тази възможност той да се върне в България, защото той не знае как точно ще протече връщането му и самата му адаптация в страната. Всички тези факти за едно малко дете наистина са плашещи, защото децата търсят сигурността и това, което им е познато и действително се плашат от нещо, което не познават", каза Дянкова.

От холандската Закрила на детето обясниха, че не е разрешено да дават информация по случаи на деца и че "всяко дете има право да расте в анонимност". Данните от разследването на институцията са в съда и не са публични, а самата институция съветва съда и там се взима решение. Бащата Николай Карбанов разказа, че актуалното съдебно решение не е окончателно, и може да се обжалва до няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормален

    35 2 Отговор
    "Право" на детето "да расте в анонимност" ОТ БАЩА СИ!?!?!?!?!?!?!?!?!?
  • 2 толерантен

    33 2 Отговор
    Тия са го оджендарили до неузнаваемост, че не смеят да го покажат.
  • 3 Хахаха

    34 4 Отговор
    Холандия е фашистка, гейска държава.
  • 4 Мдааа

    27 2 Отговор
    Така е по цяла западна европа. А ако видите каво става в Норвегия, ще повърнете. Там официално садистичните педофили си имаъ държава
  • 5 Порно

    15 2 Отговор
    Имаше информация , че е настанено при гей двойка.

    Коментиран от #8

  • 6 цачо

    11 3 Отговор
    Тази педерастия малко по малко се узаконява и в България.
    Събудете се ХОРА,гербаджиите си прокарват такива закони диктувани от ЗАПАДА!!!
    Скоро ще се сблъскате с тази реалност!!! (01.01.2020 г)
  • 7 ЧУДЯ СЕ

    17 0 Отговор
    Само да попитам как детето е изведено без разрешението на бащата и къде са дремали тия от КПП–то. Виждате какви опашки се вият по границите, когато дете пътува само с единия родител, та ги връщат за декларация от другия. Има вариант съд да издаде решение детето да пътува с един родител, в случай че другия е неоткриваем, но щом бащата си търси детето, значи не става въпрос за това.
  • 8 Кълвач

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "Порно":

    Нещо повече, цветнокожа гей двойка! В държавите където хомосексуализмът е издигнат в култ, местното детско гестапо обслужва педофилите като краде деца и им ги подарява! Цяла източна Европа е пропищяла от прочутите норвежки педофили!
  • 9 Ей, ама много лош бил “комунизма”, бе

    15 4 Отговор
    Като гледам сега каква “правда и справедливост” царят, направо ми идва да се боря за връщане на старото

    Коментиран от #10

  • 10 1 който не е от 80% олигофрени

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ей, ама много лош бил “комунизма”, бе":

    Ситуацията е такава, че даже не пиши такива неща. Мислещ човек си. Що народ се "самоуби" с 4 изстрела в сърцето и 2 контролни в главата. И други подобни, но всички официално са самоубийства.

    Коментиран от #11

  • 11 Защо, бе приятелю,

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "1 който не е от 80% олигофрени":

    Сега не се “самоубиват” по същия начин ли? И да те питам, като си такъв знаещ - ти лично, колко самоубити от стария строй знаеш? Или “си чел някъде”.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Адолф Хитлер

    1 2 Отговор
    Аз моето дете го кръстих Аушвиц.Нали няма да ми го вземете?
  • 14 Иван

    3 8 Отговор
    Правилно. В Холандия ще е много по- щастливо детето.
  • 15 Анти милиционер

    5 0 Отговор
    Каква невероятна еврейска ВОНЯ се носи от западните септики на Сорос.
  • 16 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    На № 6 " Цачо " Имате право-така е ! Но аз /не съм заклет атеист, нито "религиозно" болен/ просто чета..... И в последните страници на Библията за "последните времена" чета интересни неща: 1/....и намислиха хората да достигнат звездите .... 2/ .....и настанаха усилни времена. Хората строяха и градяха, женеха се и се развеждаха и ЗА МЪЖЕ ОТИВАХА !? Това "отиване за мъже" навярно го е имало и преди 2 000 години, но е било нещо срамно, долно, не се е приемало за болестно състояние или нещо " напълно нормално "и е забранявано дори на държавно ниво/до преди век примерно/. А сега започват да го, не само толерират, но и узаконяват !! Ха сега кажете, че няма сбъдване на пророчества !?!
  • 17 Хайл

    3 1 Отговор
    Имаше интервю с бащата на момчето и там каза че "детето е дадено в приемно семейство ЧЕРНОКОЖА ГЕЙ ДВОЙКА" ДВАМА ЧЕРНИ ПЕДАЛА СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРСКО БЯЛО ДЕТЕ.
  • 18 1111

    3 6 Отговор
    Ще избера средностатистическият хомосексуалист пред българин при всяка възможност.
  • 19 Bubbles

    2 0 Отговор
    Баща който кръщава сина си на тоя изверг Атила не само не трябва да има достъп до никакви деца а трябва да бъде затворен в психиатрия.