Last news in Fakti

24 Септември, 2019 08:15 7 759 23

Борис изкарал €400 от фаталния бой

  • бокс-
  • борис станчов-
  • двубой-
  • смърт

Подозират, че е излизал на ринга под името Исус в уредени мачове, които е трябвало да загуби

Борис изкарал €400 от фаталния бой - 1

400 евро е заработил 21-годишният боксьор Борис Станчов във фаталния бой на ринга в албанския град Шкодра, след който той издъхна. Това разказаха родителите на починалия ром Александър и Симеонка, които получили парите от мениджъра Венцислав Георгиев.

За Станчов мачът на 20 септември е бил осми бой на професионалния ринг, като от досегашните срещи имал само три победи. Въпреки това разправял на близките си, че иска да е като Кубрат Пулев и един ден ще започне да печели слава и пари на ринга.

Най-странното в неговата история е, че е излизал да се бие под името на своя братовчед Исус Величков, който никога не е бил боксьор, а футболист в „Сливнешки герой”.

След като беше обявен за покойник Исус възкръсна във „Фейсбук“, а после беше открит и от медиите, пред които разказа, че от една година неговият братовчед ползва личната му карта за изявите си на ринга.

Борис Станчов, който живеел в столичния квартал „Дружба”, тренирал до преди 7 месеца в боксовия клуб „Шейтан” (дявол на турски) в Нови Искър. След това е напуснал, за да отиде да се боксира в друг клуб и за друг мениджър.

Според Людмил Костов, треньор на Борис в „Шейтан”, боксьорът излизал с чуждо име, за да не му се водят много поражения на професионалния ринг.

Съмненията са, че Станчов се е биел в уредени да загуби срещи срещу символични пари. Така съперниците му трупали актив от победи, който да ги издърпа нагоре в ранглистата и да ги направи по-желани и скъпи противници.

„Всеки от тези двубои е бил да пълни статистиката на опонента му. Той е бил изкупителната жертва”, убеден е треньорът Людмил Костов. Като е минавал през границите, Борис е показвал своята собствена лична карта. Само на ринга е излизал като Исус.

От Българския професионален боксов съюз (БПБС), който единствен издава лицензи за профитата на ринга, упорито твърдят, че не са подозирали за номера с фалшивото име.

Мениджърът Венцислав Георгиев е категоричен, че никога не е предполагал, че Исус не е Исус, а Борис. Двамата се познавали от около година и половина и младият ром винаги се представял пред него като Исус. За да участва в мача в Албания боксьорът е трябвало да притежава три документа – лиценз, разрешение от федерацията и медицинско. Всички тези документи са на името на Исус Величков.

Мениджърът твърди, че не му правило впечатление, че може да лъже. „В боксовите среди си го знаят като Исус. Исус, Боби Джи, но като прякор – то всеки си има прякор. Един е Пепелянката, друг е Патицата", обяснява Георгиев пред Би Ти Ви.

Мениджърът на починалия боксьор твърди, че нито на него, нито на организаторите на мачовете е направило впечатление, че Борис не си прилича със снимката на личната карта на Исус Величков. „Той има и два мача в България и не сме се съмнявали как се казва. Дори публиката скандираше „Исус, Исус”, добавя ии Даниел Дамянович, член на УС на БПБС.

Според бившия шеф на професионалния боксов съюз д-р Георги Езекиев обаче сегашното ръководство е напълно наясно с измамата. „Това не е първи случай с подмяна на имена на боксьори. Жалко, че този път се стига до трагичен край и младо момче почина. Преди време имаше отново скандал с подмяна на имената на състезатели на боксова гала вечер у нас", твърди Езекиев.

"Правят се фалшиви боксови вечери, смешни дори, които не отговарят на изискванията. На някои дори няма и лекари, да не говорим за линейка. Провеждат се формални битки, за да се вдигат изкуствено рейтингите на боксьорите ни и Българският професионален боксов съюз да може да ги праща в чужбина, къдете ядат бой от съперниците си. Рискуват се здравето и животът на момчетата. Използват ги за печелене на пари! Обществена тайна е, че Венцислав Николов играе в сянка ролята на мениджър. Доставя боксьори на различни гала вечери”, продължава с упреците Езекиев.

В последния си мач Борис Станчов излиза в категория „перо“ срещу албанеца Ардит Миря. В четвъртия рунд 21-годишният българин пада в ъгъла, без да получи удар.

Докторът край ринга Гено Пинари му оказва първа помощ. Българинът е върнат в съзнание и откаран в градската болница, но лекарите не успели да спасят живота му. В местните медии се твърди, че причината за смъртта е сърдечен удар.

Родителите на Борис твърдят, че той е бил здрав и не е имал проблеми. Симеонка и Александър Станчови имат съмнения, че са дали на сина им да пие нещо, което е довело до фаталния край. Те не вярват на думите на мениджъра, че полицията открила в дрехите на Борис таблетка виагра. "За какво му е на младо момче да пие такова нещо", възмущават се родителите. Затова настояват полицията и прокуратурата да разследват случая.

Сестрата на Борис Ани пък в своя профил във „Фейсбук“ се усъмни, че видеото от мача е изрязано и не става ясно дали брат ѝ не получава още удари, след като пада на ринга. „Боби си отиде твърде рано. Искам да кажа, че се съмнявам на 1000 процента, че той бе убит. Голяма част от видеоклипа е отрязан и оригиналното видео го няма никъде. Не разбирам защо на брат ми му е позволено да се качи на ринга с други имена?

Неговият така наречен треньор напусна Албания веднага, след като научил, че брат ми е починал. Единственото, което го правеше щастлив, е да бъде на ринга. Отнеха му всичко, което обичаше, отнеха му възможността за по-добър живот. Възползват се с това че сме роми и мислят, че не си знаем правата, но много бъркат. Аз и моето семейство ще получим справедливост за отнетия живот!“, пише Ани.

„Очакваме официално становище на промоутъра, както и официално видео за случилото се, а също и резултатите от аутопсията”, заяви Дамян Дамянович, член на УС на Българския професионален боксов съюз.

Аутопсията трябва да покаже дали в кръвта на починалия боксьор има следи от някакви вещества, които може да са довели до кризата на ринга.

Случаят се следи и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. „Нека първо приключи разследването, но със сигурност случилото се е много неприятно. Във всички бойни спортове има много рискове. Такива неща се случват често в профи бокса. Трябва треньорите и промоутърите да постъпват много по-отговорно. Ако загиналият е имал проблеми преди да се качи на ринга, отговорност носят и медицинските лица“, заяви Кралев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ура

    44 15 Отговор
    Един от черните по малко...
  • 2 Това спорт ли е

    24 1 Отговор
    Или хазарт? Спорт индустрията се грижи да ни забавлява. Но не да гледаме мъртви хора и то на живо. Искам всичко да е ток и жица.
  • 3 гост

    34 15 Отговор
    Един циганин по малко.

    Коментиран от #5

  • 4 Борис Станчев

    23 9 Отговор
    Искам да ви кажа истината какво стана Красен Кралев ми сложи калиев хлорид във водата Спря ми сърцето след това Красен Кралев който има много тесни контакти с колумбийската мафия и с един пожарникар слуга на СИК с кодово име Боко жабоко решиха да ми продадат бъбреците в Колумбия сърцето отива за Израел е пишката лично пътува към Вашингтон да се присади на доналд Тръмп на челото
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гробар

    30 1 Отговор
    400 евра няма да стигнат за погребението!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Име

    25 3 Отговор
    Много българи работят цял месец за 400 евро. Той е искал да ги изкара за десет минути.
  • 9 Мишо Бирата

    36 1 Отговор
    Прос човек и вързано куче го апе !!!
  • 10 Наазир и Фараз

    21 2 Отговор
    И Борето Попов е от етноса, и той използва чужди имена, но е жив и пълен с африканско семе след поредната бурна нощ !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДОКО

    11 4 Отговор
    СЛАБА РАБОТА СМЕ В СПОРТА..ФУТБОЛА,БОКСА И НЕКОИ ДРУГИ СПОРТОВЕ ТРЕБЕ ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ..

    Коментиран от #13

  • 13 Добри Дуков

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДОКО":

    Смешника
  • 14 Нико

    14 3 Отговор
    Братовчеда му е дал личната си карта заради картотеката ,значи знае че върши престъплениеТози най вероятно е имал здравословни проблемии затова е работил с чуждо име
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ценител на бокса

    22 1 Отговор
    Гледах цензурираното видео, ами ясно е, че този Исус-Борис е всичко друго, но не и боксьор. Вижте стойката, движенията, как си държи ръцете - прилича на любител, който от време на време ходи в боксова зала. И защо видеото е изрязано? Време е прокуратура да се намеси и да разформирова т.н. федерация.
  • 17 Малко прекалявате

    4 14 Отговор
    Две деца са, той и сестра му. Има цигани, които не са каъо хлебарките, а се старят да водят нормален живот. Едва ли от хубав и лесен живот е ходило момчето да се бие, а и парите не се изкарват за една вереч а има седмици и месеци тренировки. Защо е ползвал чужда лична карта, имал ли е здравословни проблеми и т.н. са отделни въпроси, но пак едва ли го е правел от много хубав живот.
  • 18 ГрУЮ

    17 3 Отговор
    Циганите не се интересуват как живеем ние, какво спортуваме, как се чувстваме след побоите и грабежите им. В такъв случай, малко ме интересува как е живял този "боксьор" и какво е причинило смъртта му
  • 19 Светата инквизиция.

    6 2 Отговор
    Да повечето до тук са прави един паразит по малко, и трябва със закон да се забрани на кафявите да се кръщават с такова име, името на нашия Госпот замислете се господа управляващи !!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гледач

    2 0 Отговор
    Е СЕГА ГЛУПОСТИ дали е ЦИГАНИН няма значение. Преди 2 месеца умря руснак.А преди 8 месеца умря италианец .Бог да го прости но това е БОКС.
  • 22 бульона

    0 0 Отговор
    А хъййй отиде си момчетооо . опусте маалатаа хъййй ....
  • 23 БЪЛГАРИН

    1 1 Отговор
    МНОГО ПИСАНЕ ЗА ЕДИН ЦИГАНИН