Last news in Fakti

24 Септември, 2019 19:32 3 302 1

Затвор за двама измамници от Перник

  • измама-
  • измамници-
  • перник

Апашите оплели възрастна жена в схемите си, за да се доберат до банковата ѝ сметка

Затвор за двама измамници от Перник - 1
Снимка: Shutterstock

Осъдени са двама измамници в Перник, съобщиха от прокуратурата.

В.П. /87 г./ живеела самотно в Перник след смъртта на сина си. Възрастната жена имала парични спестявания в банка, за които двамата измамници знаели. През ноември 2017 г. А.Ч. пресрещнал В.П. и я излъгал, че се казва Митко и е бил съученик на нейния покоен син. Освен това предложил на пенсионерката да ѝ помогне в получаването на социални помощи и лекарства на изгодни цени. За да придаде по-голяма убедителност на лъжите си Ч. казал, че бил и "шеф в "Червения кръст", а съпругата му работела в болница в Перник.

По същото време в къщата на бабата дошъл и Е.Н., който се представил като "приятел на Митко". Двамата разяснили на В.П. как ще ѝ помогнат да получи социални придобивки, като ѝ казали да им предостави личната си карта и здравната си книжка. Уверили жената, че било необходимо временно да даде осем хиляди лева за "оправяне на документите", след което въпросните средства ще ѝ бъдат върнати.

Възрастната перничанка още същия ден изтеглила от банковата си сметка исканата от измамниците сума и им я предала. Трябвало да ги изчака на ул. "Вардар", докато "преснимат" парите. Час и половина по-късно, след като двамата мъже не се върнали, пенсионерката осъзнала, че била измамена. Случаен минувач, ставайки свидетел на влошеното здравословно състояние на жената, ѝ помогнал да се обади в полицията. По случая било образувано досъдебно производство и започнало разследване.

Месец по-късно А.Ч. решил да отнеме още пари от В.П. Специално за целта Ч. се дегизирал - облякъл полицейска униформа, сложил фуражка и очила. След като се представил на жената за служител на полицията, заявил, че са заловени мъжете, които са я измамили няколко седмици по-рано. Обяснил ѝ, че следва да я заведе в Районно управление в София, за да разпознае лицата, участващи в престъпната схема. Зарадвана от новината, възрастната жена тръгнала с "полицая". Докато пътували, А.Ч. свалил за кратко тъмните очила и в този момент В.П. успяла да го разпознае като "Митко", който я измамил по-рано.

В София автомобилът спрял пред клон на банката, където "полицаят" набързо обяснил на В.П., че трябва да изтегли от сметката си осем хиляди лева. Това било необходимо, за да я заведат до РУ, където да разпознае "айдуците, които са ѝ взели парите".

Въпреки, че разбирала за новия опит да бъде измамена, П. толкова се страхувала, че предпочела действително да изтегли исканите от нея пари. Притесненият вид на възрастната жена и размерът на паричната сума накарали служителката на банковото гише да се усъмни в случващото се. Била извикана охраната и подаден сигнал до органите на реда.

Съдебното производство е преминало по реда на съкратено съдебно следствие. На А.Ч. е наложено наказание от шест години и осем месеца лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване. Другият подсъдим по делото - Е.Н., е осъден на една година лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.