4 Октомври, 2019 17:15 2 300 12

От 3 до 10 г. затвор грозят задържаните от ДАИ-Пловдив

  • даи пловдив-
  • даи-
  • данс

Тримата задържани служители на „Автомобилна администрация“ – Пловдив са ощетили държавния бюджет с около 300 000 лв. в рамките на година

От 3 до 10 г. затвор грозят задържаните от ДАИ-Пловдив - 1
Снимката е илюстративна

Тримата инспектори от „Автомобилна администрация“-Пловдив, обвинени в подкуп, са задържани за 72 часа. Това каза на пресконференция наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура в Пловдив Георги Гешев, съобщи „Фокус“ Пловдив.

„Обвиненията са за подкупи, извършени чрез изнудване от длъжностни лица при условията на продължаващо престъпление. За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност. Към момента тримата инспектори са задържани до 72 часа с оглед предстоящото внасяне на искане до Окръжен съд за постоянна мярка „задържане под стража“.

Считаме, че тази системност на действията, които тримата инспектори извършват, дава основания да се приеме, че биха извършили и други такива престъпления“, каза наблюдаващият прокурор Георги Гешев. Той поясни, че за единия от служителите на „Автомобилна администрация“-Пловдив се касае взимане на подкупи от две фирми, за другия – също за два случая при една и съща фирма с холандски собственик, а за третия инспектор – за взимане на подкупи от три фирми.

„Съгласно наредбата, която урежда правомощията и задълженията на служителите от „Автомобилна администрация“, комплексни проверки във фирмите трябва да бъдат извършвани на около 2 години. Затова подкупите от фирмата с холандски собственик са искани и давани на инспекторите на такъв период.

„Задържаните инспектори на „Автомобилна администрация“-Пловдив не работят с постоянни екипи, сменят се, затова и единият от тях е участвал и в трите случая, а другите – поотделно“, посочи Гешев.

По думите му, през този период на 2 години на фирмата са извършвани тематични проверки, като за тях също да искани и давани пари, но по-малки суми. При проверките действително са съставяни актове, после наказателни постановления, но за нарушения от по 50 лева, като реално е имало опасност да бъде отнет лиценза на фирмата, ако им бъдат съставени актове за по-драстични нарушения.

Наблюдаващият прокурор допълни, че по отношение на другите изнудвани фирми става въпрос за по-малки парични суми, но периодично плащани към инспекторите от „Автомобилна администрация“-Пловдив.

Гешев посочи, че задържаните инспектори са от отдел „Административнонаказателна дейност“ към „Автомобилна администрация“-Пловдив и са родени между 1965-та и 1989-та година. В този отдел работят общо петима души, трима от които са задържаните.

Тримата задържани служители на „Автомобилна администрация“ – Пловдив са ощетили държавния бюджет с около 300 000 лв. в рамките на година. Това каза на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Ако инспекторите бяха изпълнили задълженията си, вместо да съставят акт за 50 или 300 лева, към държавния бюджет под формата на санкции трябваше да има събираемост около 300 000 лв. в рамките на една година. Вместо това те получават подкупи. Щетата е много по-голяма от размера на получения подкуп, тя е за всички нас. Още повече, че тези дружества и към момента продължават да извършват транспортна дейност. И сигурно ще продължават, но в края на краищата ще им бъдат съставени актове, за да си платят дължимите санкции“, посочи Румен Попов.

„Освен вината на служителите за подкупи чрез изнудване, по-голяма е вината и укоримостта към представителите на дружествата и към хората, които са изнудвани, продължавали са да бъдат изнудвани и с охота са давали. Бих си позволил да нарека това „бизнес-мазохизъм“, който е във всички сфери и е добре известен. В момента едва ли не се налага да молим представители на пострадали дружества да съдействат, но те нямат интерес, защото са убедени че тези хора ще излязат на свобода или че други такива ще ги заместят и ще се оправят с нарушенията си. Иначе казано, по-добре да не оправяме своята транспортна дейност и да е изрядна, защото знаем, че бъдем ли спрени, да дадем подкуп, без да ни искат дори. Това е проблем на цялото общество, във всички сфери“, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Той информира също, че Окръжната прокуратура разследва теч на информация при акцията в „Автомобилна администрация“ – Пловдив. „По отношение на така наречения теч на информация, който е разгневил вас – журналистите, и то с основание, се води отделно производство по чл. 360 от НК. Надявам се най накрая да достигнем до източника на информация, който в крайна сметка затрудни както вашата, така и нашата работа“, каза Попов.

Разследването е факт след сигнал на пловдивски журналисти, свързан с публикуване на информация от няколко медии във връзка с операцията на органите на реда в „Автомобилна администрация“ – Пловдив, а и не само.

„Ако идеята на публикуваната от въпросните медии информация е била да постави в неловка ситуация прокуратурата и полицията, тя бе постигната много успешно. Наложи се при недоказаност на обвиненията към часа на публикуване на информацията, тъй като ДАНС нямат разследващи правомощия, това да бъде извършено от органите на Икономическа полиция и ОДМВР, съвместно с прокуратурата. Работиха денонощно, за да успеем да откликнем на обществения интерес и да изнесем информацията пред вас“, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩЕ ВИДИТЕ

    4 0 Отговор
    НИЩО НЕ ГИ ГРОЗИ !
  • 2 ТИ ДА ВИДИШ

    3 0 Отговор
    то требва всички градове даи инспекторите да са в затвора
  • 3 Петър

    3 0 Отговор
    Дайте им по една условна.
  • 4 Стига глупости

    3 0 Отговор
    И децата вече знаят,че в затвора влизат само бедните.Иванчева с 20 годишната ефективна присъда,колко лежа?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СТРАШНИКОВ

    0 0 Отговор
    В ОТДЕЛА РАБОТЯТ 12 ИНСПЕКТОРА А ТЕЗИ ПО ГРАФИК НАПИСАН ЛИЧНО ОТ ГЛАВНИЯ ИНСПЕКТОР ГЕНОВА ТЕЗИ ЧЕТИРИМАТА СА ВЕЧНО НА ФИРМИ! ЗАЩО ЛИ?
  • 7 Да ама не

    3 0 Отговор
    Гооооляма е разликата от това КАКВО ГИ ГРОЗИ и ЩО ЩЪ ДА СТАНЕ.
    ЕДНО ГООООЛЯМО НИЩО.
    ЩЕ ИМ ИЗМИЯТ ЛИЦЕТО
  • 8 Реалист

    3 0 Отговор
    Абе незнам а ДАИ, ама четох днес, че уж щели да правят нов парк в Плд, ама не било сигурно.. Плoвдив имa ocтър дифицит нa пaркoвe, a кaтo ce прибaви, чe и нямa квaртaли c къщи, a вcичкo e caмo нaтъпкaни cъc cтaри блoкoвe и нoви кooпeрaции квaртaли, кaртинкaтa e ужacнa. Eднa cрaвнитeлнo мaлкa грaдcкa грaдинa в цeлия цeнтрaлeн рaйoн e cмeшнo зa грaд c нaceлeниe пoчти пoлoвин милиoн..Зaвиждaмe и злoбeeм нa coфиянци и Coфия, чe билo мръcнo и нaтъпкaнo, a нe глeдaмe ceбe cи. В Coфия имa 5 oгрoмни пaркa и oщe дeceтки cрeднo гoлeми пaркoвe, кaктo и cтoтици грaдинки. Кaктo и мнoжecтвo минeрaлни извoри. A пo южнaтa дъгa нa cтoлицaтa имa нeпрeкъcнaтo прoтeжeниe дългo 10 килoмeтрa кoeтo e изцялo cъcтaвeнo oт квaртaли c къщи.
    Cлeдoвaтeлнo Плoвдив e мнoгo пo-нaтъпкaн и мръceн грaд oт Coфия..
  • 9 Гледач

    0 0 Отговор
    А БЪЛГАРОУБИЕЦ е ощетил държавата с 20 МИЛЯРДА за 1 година.ЗОЩО ДАНС НЕ ГО АРЕСТУВА?? А И ДР. ОКОЛО НЕГО?ИНАЧЕ ЯВНО СЕ ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКА НА ТОВА МИРИШЕ.
  • 10 Кат мвр дай са най големата

    0 0 Отговор
    Организирана престъпна шаика сами виждате
  • 11 Тва в северна корея е невъзможно да се

    0 0 Отговор
    Случи😂😂😂😂а била изостанала диктаторска страна😂😂😂
  • 12 Дрън,дрън,дрън!!!!!!

    0 0 Отговор
    Не вервайте братя,пак ще им изпишат веждите!В тази територия закона е пълен т-шак!Мафията е на власт от 30години и ,,никъде взора надежда не види"В бостана останаха само тиквите......