20 Ноември, 2019 13:10 1 529 9

Условни присъди за ТЕЛК-аджии заради подкупи

  • телк-
  • телк измами-
  • подкупи

Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи

Условни присъди за ТЕЛК-аджии заради подкупи - 1
Снимка: Shutterstock

Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 3 години „Лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок на председателя, на двама членове и секретаря на ТЕЛК – трети състав, в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

На тримата лекари в комисията Съдът наложи и глоби от 4 000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3 000 лева.

Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.

В хода на досъдебното производство са изготвени 64 медицински експертизи на освидетелствани лица, получили завишен процент на инвалидност, или такива, с вписан висок процент, без да страдат от заболявания, налагащи определяне на нетрудоспособност.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иванчо

    13 0 Отговор
    Нищо ново. Всеки прави каквото си иска, защото никой не бива осъден ефективно.
  • 2 Последния софиянец

    10 1 Отговор
    Пускат ги по живо, по здраво да си харчат кървавите пари.
  • 3 С НЕЛК

    10 1 Отговор
    Е тоя съд много скоростен бре! От март 2016, та до днес. През това време други "колеги" колко са нагушкали от здравите и колко наистина болни са прецакали за баланс в системата...бедна ви е фантазията.
  • 4 гост

    7 1 Отговор
    Лелелеле. Съдиите са нищожества и самите те закопават народа.
  • 5 Храбър

    6 1 Отговор
    Каква условна присъда бре съдии за такава присъда съдиите са съд
  • 6 въпрос

    1 0 Отговор
    Как се казват осъдените, бе? Имат ли си имена? Защо ги криете?
  • 7 Реалист

    1 0 Отговор
    Ами ,,,,,,,,,, все едно и също..... Задържани, корупция, подкупи и на края пак не винени..... Условната присъда не е наказание. Ето кой ни точи,,,, здравната каса ,,,,, хем болни хем работят на пълен работен ден.... Освободени са от всичко...
  • 8 Смешници

    1 0 Отговор
    Сега и съдийте да ги съдят в Стразбург да ги осъдят и да лежат тия пумяри, нищо не става от тая Държава Бълхария, бягайте докато можете и сте млади:-)
  • 9 Гражданин

    1 0 Отговор
    Браво! А после на вас няма да плащат първия ден на болничните.
    Тя здравната каса е като пробита кофа-от всякъде тече. И голяма вина за това имат тези като горните, издаващи фалшиви телкове.