23 Декември, 2019 20:33 2 030 5

Осъдиха лекар за смъртта на бебе по време на раждане

  • лекар-
  • присъда-
  • смърт-
  • бебе

За извършеното от подсъдимия В.Е. престъпление – немарливо изпълнение на медицинска професия, му е наложено наказание една година "лишаване от свобода"

Осъдиха лекар за смъртта на бебе по време на раждане - 1
Снимка: shutterstock

Съдът е признал за виновен подсъдимия В.Е., обвинен от Окръжна прокуратура – Монтана за извършено от него в качеството на лекар-ординатор престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Подсъдимият Е. работел като лекар в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Св. Петка“ АД - гр. Видин.

На 27.01.2019 г. той прегледал чрез видеозон постъпила в болницата пациентка – С. Преценил, че жената следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено от него без диагностично-терапевтичен план и без да е определено последващо поведение относно предстоящото раждане.

Около 22:10 ч. доктор Е. извършил преглед на С., след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Четиридесет минути по-късно, след като родилката заявила, че има контракции, В.Е. извършил преглед, при който установил пълно разкритие, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна връв. Детските тонове започнали да падат.

При патологично раждане или необходимост от секцио цезарея той бил длъжен да се консултира с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник, но не го направил. Вместо да приложи единствения правилен в случая метод „Форцепс“ (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен начин – чрез „прийома на Кристелер“. Вследствие на това подсъдимият отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод. В 23:15 ч. пострадалата С. родила мъртъв плод от мъжки плод с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

За извършеното от подсъдимия В.Е. престъпление – немарливо изпълнение на медицинска професия, му е наложено наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо въобще са

    8 0 Отговор
    оставили лекар ординатор сам? Трябвало е по всяко време да има лекар-специалист.
  • 2 1122333

    5 0 Отговор
    ЛЕКАРЯТ НЕ Е СПАЗВАЛ ПРАВИЛАТА, А СИ Е ПРАВИЛ КАКВОТО СИ ЗНАЕ.
  • 3 JPower

    9 0 Отговор
    "" "доктора" "" е Владимир Еремиев Еремиев
  • 4 Тъп тъпчо

    11 0 Отговор
    Много тъжно и жалко за изгубеното бебче. Не съм юрист, но като човек си мисля, че този лекар би трябвало да бъде лишен от упражняване на професията поне за известно време( извън присъдата) Всеки греши, но лекарската некомпетентност лишава от живот.
  • 5 Ivan

    3 0 Отговор
    1 godina?
    Maika vi mrisna..