Last news in Fakti

16 Март, 2020 22:00 2 376 5

Експерти по киберсигурност: Хакери използват пандемията

  • киберпрестъпления-
  • киберсигурност-
  • пандемия-
  • софтуер-
  • работа от вкъщи

Не споделяйте лични данни с лица, представящи се за служители на банки или системни администратори

Експерти по киберсигурност: Хакери използват пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на глобалната пандемия и сериозните мерки, които много държави, включително България предприемат за да избегнат разпространението на COVID-19, редица фирми задействаха решителни мерки, като т. нар. „Home office”- отдалечено, базирано в дома на служителя работно място.

Но всъщност тази положителна в много отношения мярка, повишава значително и вероятността, служителите и техните компании да бъдат изложени и на друг вид „злонамерен щам“ - дигитален. Или „такъв, който да може да заключи файлове, да открадне информация или да навреди на корпоративните мрежи“ – както споделят експерти по киберсигурност, членове на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Ето и още няколко акцента от техните полезни съвети, специално за всички работещи у дома си през следващите дни българи, на които се налага да действат в ситуация, в която никога досега не са попадали.

„Точно както лекарите ни съветват, че честото измиване на ръцете и дихателната хигиена са най-добрата защита срещу коронавируса, ние горещо апелираме към компютърните потребители да бъдат по-предпазливи към всичко, което четат, стартират кликват. И най-важното - да не изтеглят прикачени файлове към имейл от неизвестен източник. Ако получите имейл от съмнителен и непознат за вас човек, съдържащ връзка за изтегляне на отдалечен файл или попаднете на очевидно злонамерено приложение, можете да докладвате незабавно на екипа cybercrime.bg и https://cyberone.bg/cybersoc/. По този начин ще предпазите не само себе си, но и евентуалните бъдещи жертви на атаките!

Извънредното положение, обявено у нас и в много държави по света повишава рисковете от пробиви, тъй като сигурността на домашните потребители няма как да е толкова добра и затегната, каквато е в офисите на големите компании. Работейки от уюта на собствения си дом, имайте предвид, че там интернет връзката не е толкова добре защитена. Вероятността множество онлайн измамници и хакери да се опитват да използват вашата по-ниска сигурност е доста по-голяма – най-вече чрез опити за фишинг, фалшиви имена на домейни и др.“

Десет съвета от експертите на ССИ:

- Не споделяйте лични данни с лица, представящи се за служители на банки или системни администратори

- По възможност не инсталирайте нов софтуер, освен ако не сте сигурни в произхода му

- Не отваряйте линкове в социални мрежи, имейл и чатове, публикувани от хора, които не познавате или които изглеждат странни и нехарактерни за вашите приятели

- Не отваряйте прикачени файлове от непознати

- Не вярвайте на информация от неизвестни за вас източници, която ви приканва да извършите някакви действия

- Обновявайте операционната си система непрекъснато

- Прекъсвайте връзката с офиса си в момента в който приключите работа

- Използвайте силни пароли, различни за различните достъпи и приложения и ги сменете сега, както и след като се върнете на работа в офиса си

- По възможност не ползвайте Wi-Fi връзки – те са по-несигурни от кабелните

- Ако искате да сте още по-сигурни по отношение на работата си в домашния или нормалния офис, доверете се на професионалистите.

- За да бъдат в полза на хората и бизнеса, експертите по киберсигурност създадоха специален продукт за киберзащита в интернет.

Ето какво накратко включва той:

- Защита от зловредни реклами

- Защитата от скриптове за обмен на телеметрични данни

- Защита от Интернет адреси, които са част от черен списък

- Защита от сайтове с автоматизирани скриптове и препратки към Интернет адреси, за които е установено, че съдържат зловредно съдържание


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хакнат

    4 1 Отговор
    Мене ме хакнаха снощи двама арабски хакера та днес нещо не в ред дънната платка
  • 2 И ПРЕЗИДЕНТ Плеввнелиев е

    3 1 Отговор
    хакнат в дънната платка. Но е родил. Браво.
  • 3 мани мани

    2 0 Отговор
    т'ва не са хакери! т'ва са уроди! хакерче съм аз :)
  • 4 hmhmhm

    0 0 Отговор
    мен всяка една област най ме е страх от професионалисти.
  • 5 Платено съобщение

    0 0 Отговор
    Нищо ново, само си рекламират софтуера. поне цената му каква е?