Last news in Fakti

16 Август, 2012 14:28 1 540 1

МВР закопча двама за кораба с кокаин

  • кораб-
  • св. николай-
  • кокаин-
  • испания-
  • мвр
МВР закопча двама за кораба с кокаин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души са задържани на територията на България във връзка с последния удар срещу трафика на дрога на испанската полиция. Припомняме, че плаващият под български флаг кораб „Св. Николай“ бе щурмуван край южните испански брегове. На борда му бяха открити 3 тона кокаин с високо качество от Южна Америка за Европа.

Арестувани бяха 31 души – българи, колумбийци и испанци. Според испанските медии броят на задържаните наши сънародници е 22, а МВР съобщава за 21 българи– капитанът и екипажът. Стана ясно, че те са предимно от Варна.

Престъпната група организирала трафик на дрога от Южна Америка до испанската морска провинция Галисия, откъдето пътят й поемал към Мадрид, а от там – из цяла Европа.

Тепърва ще се изяснява кой е виновен и кой не, заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че 3 тона заловен кокаин е огромно количество в световен мащаб. „Нямаше как да кажем на моряците:бягайте от кораба, защото ще го хванем", каза Борисов и съжали, че сред задържаните има българи.

В акцията са участвали служители от отдел „Наркотици“ при ГДБОП и полицейските служби на Франция, ДЕА-САЩ и СОКА – Великобритания, съобщават от пресцентъра на МВР. Осъществен е обмен на информация чрез Интерпол и взаимодействие с правоохранителните служби на Кралство Испания. Екипажът не е бил въоръжен и не е оказал съпротива.

На територията на България са задържани още двама мъже. По първоначални данни единият, 37-годишен мъж от София, е организаторът на транспорта на наркотика. Той няма регистрирани криминални прояви.

Вторият задържан е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба. Той е на 46 години и е адресно регистриран в София. Мъжът е криминално проявен и съден в друга държава, има множество криминални регистрации.

Работата по случая продължава.

Вчера шефът на полицията Игнасио Косидо, който отиде специално до Кадис, определи  операция „Спартан“ като „мащабен удар срещу трафика на дрога и организираната престъпност, които се опитват да достигнат  Испания”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тини Попов

    0 0 Отговор
    "Бойко Борисов. Той коментира, че 3 тона заловен кокаин е огромно количество в световен мащаб. „Нямаше как да кажем на моряците:бягайте от кораба, защото ще го хванем"
    Невинни ли са пак Българите според ББ ?