22 Май, 2020 06:37 2 833 3

Разследваните за бомбена афера майка и дъщеря остават зад решетките

  • бомба-
  • адвокатка-
  • враца-
  • арест

Двете са заподозрени, че търсели човек, който да сложи бомба под колата на председателя на районния съд във Враца Васил Ганов

Разследваните за бомбена афера майка и дъщеря остават зад решетките - 1
Снимка: БГНЕС

Врачанската адвокатка Румяна Тодорова и дъщеря ѝ Деница бяха изведени с белезници от зала 5 на специализирания съд в София, предаде агенция BulNews.

Двете жени ще бъдат отведени в ареста на ул. "Майор Векилски", а ако там няма места, ще ги преместят в килиите към следствието на "Г. М. Димитров".

След заседание, продължило час и половина, съдия Елена Попова наложи постоянен арест на Тодорови. На 5 март майката и дъщерята бяха обвинени за участие в група за измами заедно с още двама души, а сега са заподозрени за друго престъпление - че са търсели човек да сложи бомба под колата на председателя на районния съд във Враца Васил Ганов.

Адвокатката и дъщеря ѝ, която е помощник в кантората ѝ във Враца, бяха задържани в сряда сутринта. Дотогава майката бе на свобода срещу 5000 лв. гаранция, а дъщеря ѝ Деница бе под домашен арест.

Причина за новия арест са показанията на 2-ма анонимни свидетели. Те сами се явили при разследващите и разказали, че жените са се свързали с тях в края на март и началото на април за "услуга" - да бъде сложено взривно устойство под шофьорското място на съдията.

Полицаите им повярвали, защото още след претърсванията на 5 март във връзка с делото за измамите е била открита самоделна бомба. Тя обаче не е била в дома на Тодорови, а в жилището на друг човек.

Засега по делото за измами няма отделно обвинение за приготовление за убийство, тъй като по закон то не може да се основава само на показанията на анонимни свидетели. Освен това още не било ясно дали адвокатката е действала като поръчител или е посредничила на друг. Събирането на доказателства по тази линия продължава.

По закон мярката за неотклонение по едно дело може да бъде заменена с друга при наличието на едно от следните условия - когато обвиняемият не се е явил пред разследващия, когото промени местонахождението си без уведомление или при нарушение на мярката - при опит да се укрие или да извърши престъплението. Първите две не са налице, обясни съдия Попова. Според нея по делото обаче има данни за извършване на ново престъпление въпреки че конкретно обвинение за него още не е повдигнато.

"Право на прокуратурата е да прецени в кой момент от разследването какво обвинение да повдигне", уточни съдията.

Уговорките за слагането на бомбата станали, след като Тодорови са били освободени от ареста през март, а не преди това.

"Не съм се занимавала с такива дейности, с каквито прокуратурата твърди", каза Румяна Тодорова и помоли съдът да я остави на свобода, допълват колегите от агенция BulNews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    8 2 Отговор
    Нещо фалшиво има тук- успели да намерят бомба а не могли да я сложат под колата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    3 0 Отговор
    Аз като данъкоплатец и гражданин нямам нищо против да гръмнат няколко съдии