Last news in Fakti

16 Август, 2020 17:32 4 368 15

Пловдивчанка трупа облаги чрез измами във Фейсбук

  • пловдивчанка-
  • измами-
  • фейсбук

На жената са били изпратени хранителни продукти, ботуши и какво ли още не от пловдивчани, че дори и от хора от чужбина

Пловдивчанка трупа облаги чрез измами във Фейсбук - 1
Снимка: Shutterstock

Пловдивчанка измислила измамна схема, в която завлякла отзивчиви хора. Схемата е действала години наред в социалните мрежи.

Подробности за схемата разказва Николета Чавдарова, която е администратор на благотворителната група „Пловдив, подай ръка на пенсионер” в социалните мрежи, пише Марица.

Според Чавдарова пловдивчанката, която се подвизавала във фейсбук в редица фалшиви профили под името Силвия, доскоро е живяла в бл. 106 в „Тракия“, но се е изнесла след разобличаването ѝ.

„Силвия се свърза с мен чрез фейсбук със сълзливата история, че е самотна майка с болно дете. Баща ѝ бил починал наскоро, което е вярно, изпрати ми смъртен акт. Твърдеше, че живее с майка си в бл.126 в „Тракия“ и едвам свързват двата края. Майка ѝ била пенсионерка и разполагали само с нейната пенсия и с дребни суми, които Силвия печелела, миейки чинии в някакво заведение вечер. Попитах я от какво има нужда, с какво да ѝ помогнем. Твърдеше, че имат много неплатени битови сметки, прати ми бележки. Били осъдени за заем на баща ѝ, който трябвало да плащат след смъртта му. А единственото, което ми поиска беше храна, защото гладували - лютеница за сина ѝ, че много обичал, и някакви детски ботушки, на което се учудих, защото е лято. Ако можело да ѝ платим и наема от 150 лв. Изрично я предупредих, че от групата ми пари на ръка не даваме и ако евентуално съберем сумата, ще платим наема лично на хазяйна ѝ. С което тя се съгласи. Всички неща ги намерих за броени минути, след като публикувах историята ѝ, с нейно разрешение, в групата ми във бейсбук. Имаше десетки хора, които искаха да дарят средства, за да ѝ помогнат“, разказва Николета.

По думите ѝ, на жената са били изпратени хранителни продукти, ботуши и какво ли още не от пловдивчани, че дори и от хора от чужбина. Но тъй като се усъмнила, Николета казала на желаещите да помогнат, да задържат с изпращането на пари, за да се провери случая. „Помолих моя приятелка от групата ни да се обади на Силвия и да се уговорят в удобно време да се видят и поговорят, за да се запознаем по-добре със случая. Междувременно различни хора започнаха да коментират поста ми във Фейсбук, че тази история и подадения адрес в нея, са същите като от други групи и различни потърпевши почнаха да разказват за срещите си със Силвия. Оказа се, че въпросната се е подвизавала зад редица фалшиви нейни профили с тази история. Молела е дори за техника и хубави дрехи и обувки, които после е продавала онлайн.

Съседите ѝ ни разказаха, че са идвали цели камиони със стоки за нея и че знаят какви далавери върти. Оказа се, че си има мъж, с който живее в бл.106 в Тракия, гледат 2 кученца, които имат доста скъпоструваща поддръжка и деня, в който моята приятелка беше на място в двата блока да разузнае, Силвия и мъжа ѝ, заедно с детето са отишли на море. Същият ден, без да знам за това, говорех със Силвия на видеоразговор, която твърдеше, че си е в къщи с болното ѝ дете, което имало 40 градуса температура. Показа ми даже някакво флаконче с лекарство и малкия как спи. Помоли ме да не пращам хора при нея около седмица, докато сина ѝ не оздравее, а всъщност е било, за да си изкара спокойно почивката. След като навързахме нещата ѝ писах, за да ѝ потърся обяснение и изложих фактите. Тя започна да се оправдава и на следващия ден ме блокира.

Разбрах, че така процедирала с всички хора, които са ѝ помагали. Докладвахме всички знайни нейни профили във Фейсбук и някои от тях бяха блокирани. На следващият ден момиче, живеещо в нейния блок ми писа, че Силвия в този момент се изнася скорострелно с камион, товарейки цялата си покъщнина. На някой била казала, че се мести в „Кършияка“. Колко е вярно това, не мога да кажа, тъй като тя е патологичен лъжец и няма да се очудя, ако е дала тази информация, само за да ни заблуди. Дори кръстницата на детето ѝ се свърза с мен и ми разказа изключително много подробности и това, че 4 години Силвия се издържа благодарение на тези измами“, разказа още Чавдарова.

Администраторката на благотворителната група сподели, че много хора са се жалвали, че са помогнали на измамницата. „Съседите от двата блока в „Тракия“, където се подвизаваше доскоро, са изключително възмутени от наглите ѝ постъпки, твърдейки, че възнамеряват да сигнализират властите. Аз съм потресена как човек може да лъже по такъв безобразен начин, при положение, че изключително много хора откликнаха на призива ѝ за помощ, чрез моята благотворителна група, а и не само. Отказвам да приема поредния случай на нагли измамници, тъй като такива подкопават доверието и елементарната човечност у дарители, които искат да подадат ръка. Смятам, че тази жена трябва да понесе последствията от действията си и няма да спра, докато няма справедливост“, катергорична е Чавдарова.

Тя посочи, че предстои подаване на жалба към полиция и прокуратура от страна на излъганите от нея, и призова станалите жертва на наглата пловдивчанка да се свържат с нея.

„Възмутена съм като гражданин и дарител как такива като нея се подиграват с доверието на хора, които имат желание да помогнат. Не искам други нуждаещи се да страдат от липса на помощ, поради факта, че сме насочили усилията си към измамници като тази. Не искам да оставяме нещата безнаказани, наш дълг е да вземем мерки и предотвратим подобни схеми“, смята Николета Чавдарова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    11 10 Отговор
    Всичко това са дарения от балъци. Аз лично не искам данъците ми да се харчат за разноски по дела и мвр , защото вие сте тъпи ...
  • 2 габровец от варна

    23 1 Отговор
    Мичеее снимката да бяхте сменили!!!😨😨😂😂😂😅😅😅Тая от оня ден на Венелина от порностатията!

    Коментиран от #5

  • 3 Мхм

    11 2 Отговор
    Отгоре на всичко занимават вестника и нас, не ги ли е срам така да ги завъртят ... да си изтрият и фб -те и групите егати бавноразвиващите се
  • 4 А съседите колко бой искат?

    9 4 Отговор
    Как може да я оставят така! Сега да я вземат агитките на Ботев и Локо, и да си в менкате докато и дойде акъла! А мъжа и да го карат да гледа и ръкопляска през цялото време! После да му я върнат! Все пак не е сапун да се износи!
  • 5 Карай бе!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "габровец от варна":

    И тая си е много подходяща! То не е ли това пак порно?
  • 6 кълвач

    17 3 Отговор
    Жител на Банкя трупа пачки евро и кюлчета злато в нощното си шкафче! Разобличен е и какво от това?!? Хич не му пука!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майсторите

    6 1 Отговор
    На покриви по същия начин намират жертви които да оберат с бандата!
    Уж евтино за 5 лв. Да искара някои лев.
    Ти си мислиш, че е сам а те са банда
    Пуснеш ли го вика останалите и те обират
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Komapak

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мимчят":

    А дали не е виновен един с шапчица на главата и звучно име Дзукербърг?
  • 12 Ха ха ха ха ха ха

    1 2 Отговор
    Да сигнализирали на властите.
    Е И ?
    Мутри пребиват хора без видима причина и абсурдистанската правна система ги пуска след 3-400лв.по живо по здраво в къщи.
    Мамини лешперчета напомпани с рападжийска комплексарщина газят и убиват хора и след това условно и да обещаят,че повече няма да правят така.
    А тая крадяла...
    Нали сте доволни повечето от диктатора, системата в банановата ни държавица.
    Къде е проблема сега ?
    Такива като тая са просто част от реалността в абсурдистан.
    Ако не ви харесва променете реалността.
    Ако ви харесва, що ревете тогава?!

    Коментиран от #14

  • 13 BOJIDARYANKOV

    6 1 Отговор
    Помогнете на отец Иван за приута.там поне няма измама и помоща ще стигне за нуждаещи не на измамници.
  • 14 30 години се опитваме

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха ха ха ха":

    да променим нещата отгоре надолу, но става все по-зле. Време е вече да мислим като хората от развитите страни и да променяме нещата отдолу нагоре. Като никой не ще да бъде дребна клечка, ще останат само големите.
  • 15 Найденов

    0 1 Отговор
    И този вид измама не я е измислила тая. От както има интернет в Азия,от тогава си работи схемата 😂