10 Октомври, 2012 17:13 1 541 0

Антимафиоти задържаха лихвар в Габрово

  • лихвар-
  • габрово

Акцията е проведена под ръководството на окръжната прокуратура

Служителите на сектора за борба с организираната престъпност в Габрово предприели разследване след сигнал за нелегална банкова дейност. Според информацията, в периода от 2008 до 2011 година жител на областния град извършвал банкови сделки, без да има разрешително за такава дейност. Предоставял заеми срещу лихва и подписани от заемополучателите записи на заповед – престъпление по чл.252, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на работата извършителят - Д.Д./46 г./ от Габрово, е задържан. Разследващите установили още шестима души - свидетели на престъпната дейност. На някои от тях лихварят предоставял заеми, като ги карал да се подписват на запис на заповед, в която не е отразена сумата на заема. След като длъжниците изплатят взетите пари, лихварят ги заплашвал, че ако не му платят допълнително, ще им вземе имуществото и ще заведе изпълнителни дела в съда. Проверка установила, че срещу потърпевшите действително има заведени изпълнителни граждански дела в Районен съд–Габрово.

Вчера служителите на ГДБОП-Габрово претърсили офис и апартамент,  ползвани от лихварят. Оттам са иззети ксерокопие на записи на заповед, разписки за получени суми, празни записи на заповеди и ксерокопия на изпълнителни листове.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.252, ал.1 от Наказателния кодекс. На тарикатът е наложена мярка “полицейско задържане за срок до 24 часа” по Закона за МВР.
Работата за документиране на цялостната престъпна дейност продължава с разпит на свидетели и повдигане на обвинение на лихваря.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА