Last news in Fakti

19 Август, 2020 13:12 4 448 12

Бизнесмен опита да прибере 2 млн. лв. с фалшив документ

  • бизнесмен-
  • запис на заповед-
  • 2 млн. лв.

По време на заседанията бизнесменът лансира тезата, че бившият му съдружник не е подписал документа пред него, а му го е дал готов

Бизнесмен опита да прибере 2 млн. лв. с фалшив документ - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Преди 2 години две млади пловдивчанки са на ръба на фалита. Няколко месеца след като са загубили баща си, един от бившите му съдружници предявява към тях претенция в размер на близо 2 милиона лева. Бившият съдружник на починалия строителен предприемач Смилян Дамянов - Крум Томов на база на Запис на заповед за 940 000 евро вади изпълнителен лист и прави запор на всички сметки и имущество на фирмите, управлявани от дъщерите на Дамянов - Стойка и Илияна, съобщи trafficnews.bg.

Шокът за младите жени е огромен, тъй като са наясно с финансовите дела на баща си и са категорични, че той не дължи въпросната сума на Томов, а освен това са сигурни, че документът, представен в съда е фалшификат. Едната от дъщерите е в първите месеци на бремеността си, започва да получава паник атаки.  Запорът е върху активите и фирмените сметки на „Легис” ООД, а след това и запор върху имуществото и сметките на двете наследници като физически лица.  Постъпленията от наемите са основен приход за семейството, с които се поддържа голяма сграда на бул. "Шести септември".

След като превъзмогват първоначалния шок, двете жени пускат жалба в прокуратурата и започва разследване. 

Две години по-късно Районен съд  признава Крум Томов за виновен, че се е възползвал от документ с невярно съдържание. На база на  чл. 78А наказанието му е заменено с глоба от 5 000 лева. Присъдата е потвърдена и на втора инстанция в Окръжен съд. 

По време на заседанията бизнесменът лансира тезата, че бившият му съдружник не е подписал документа пред него, а му го е дал готов. Този ход, разбира се, е добре обмислен, защото разликата в наказанията между това да използваш документ с невярно съдържание и да съставиш такъв, е няколко години затвор. 

Съдът е преценил, че в хода на делото не са открити никакви докателства - писмени или устни, които да подкрепят твърденията на Томов, че Дамянов му е дължал пари. Подобно задължение не е отразено в счетоводните книги на дружеството, нито пък има свидетели, които да го потвърждават. Всички разпитани дават показания в обратната посока, а именно че Томов е дължал пари на Дамянов. Тройна графологична  експертиза, направена от експерти от Института по криминалистика и криминология към МВР,  доказва, че подписът не е на покойния Смилян Дамянов.

Съдът се усъмнява и в теорията на Крум Томов, че той е получил документа подписан. "Именно подписването на документа е същественото обстоятелство, което прави същият годен да произведе правен ефект. Буди недоумение въпросът защо обвиняемия би се съгласил да получи документ, на чието подписване той самият не е присъствал, при все че се касае именно за запис на заповед, при която подписването от издателя е съществен реквизит. Още повече, че в този документ е посочено задължение на издателя в особено големи размери, което сочи и наличие на голям интерес у кредитора да охрани правата си, като се увери, че длъжникът действително се задължава по така описаните параметри на сделката. Следва да се посочи, че претенциите си по инкриминирания документ обвиняемия предявил не кога да е, а след смъртта на посочения в него издател и след падежа, отразен в същия." 

На практика Томов е единственият, който би се облагодетелствал от документа с невярно съдържание. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Пачката

    17 10 Отговор
    Е, то 2млн. лв пари ли са?

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    безсрамник моеник

    Коментиран от #5

  • 3 БКП БСП

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Боко Пачката":

    Така сте от бсп/бкп 2млн. лв на ялов организатор на протест плащате за вас са нищо знаем.
  • 4 Бойку шкафа

    14 2 Отговор
    То това пари за семки бе.
  • 5 ГОСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Първо се научи да пишеш кресетн!!! (моеник) е баща ти !!!
  • 6 Бай Ставри

    10 1 Отговор
    Герберушка моита дружка ...
  • 7 Тримата глупаци

    10 2 Отговор
    Само за един такъв бизнесмен става въпрос, че не разбрахме? Ами онези бизнесмени, които точат еврофондовете?
  • 8 Jack Bauer

    11 1 Отговор
    Запис на заповед без нотариална заверка на подписа е все едно хартийка от рулото във WCто.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Красен Кралев е пич

    1 0 Отговор
    Държавата наизмамниците
  • 10 БАТИ КРАДЕЦА

    1 0 Отговор
    БОЙКО ЗА 2 МИЛИОНА НЯМА ДА СЕ НАВЕДЕ ДА ГИ ВЗЕМЕ !
  • 11 Гешефтурас

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Jack Bauer":

    След като прави запор на всички сметки и имущество на двете законни наследници и 2години ходене по мъките и като се има предвид колко е корумпирано нашето съдебно производство.... рулото тоалетна хартия е като бейзболна бухалка...дебела и твърда а потърпевшите от наглата и алчна мошангия ще страдат и изживяват още години наред стреса. Пък тоя тарикат с тия 5000лв. глоба все едно е почерпил затова, че са му дали 2 години отсрочка да си оправи бакиите.
  • 12 Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Jack Bauer":

    Ти ми се подпиши собственоръчно върху подобен документ, пък нищо, че е без нотариална заверка! Ще си платиш като поп!