ФАКТИ.БГ

Оправдаха Вальо Топлото и на втора инстанция за присвояване на 4.5 млн. лв.

Софийският апелативен съд (САС) реши, че 14 години след началото на разследването няма нито преки, нито косвени доказателства, които да подкрепят тезата на прокуратурата

Публикувана: 16 Септември, 2020 16:14
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2228
Оправдаха Вальо Топлото и на втора инстанция за присвояване на 4.5 млн. лв.
Илюстративна снимка, БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров бе оправдан и на втора инстанция по делото за присвояване на близо 4,5 млн. лева от дружеството.

Софийският апелативен съд (САС) реши, че 14 години след началото на разследването няма нито преки, нито косвени доказателства, които да подкрепят тезата на прокуратурата. Това е най-дълго продължилото дело срещу Димитров, внесено за пръв път в съда преди 12 години, по което той беше и осъждан, и оправдаван, докато през 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) не го върна за ново разглеждане, а накрая процесът започна отначало, пише "Лекс".

Миналата година градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма "Шибър" Мая Стоилова.

Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от "Топлофикация" са превеждани на "Шибър" в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позоваваше на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на "Шибър" за продукцията били 11,774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7,349 млн. лева.

От решението на апелативните съдии обаче става ясно, че от събраните и приети по делото доказателства, не само не може да се направи подобно заключение, а напротив - изводът е, че процедурата е била напълно законна и прозрачна.

И градският, и апелативният съд се позовават на експертно заключение, че въпросните доставки са част от проект за рехабилитация на "Топлофикация", съфинансиран от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и ЕС чрез програма ФАР.

Търгът е бил проведен по правилата на международните банки, като именно те са одобрили за доставчик германската фирма "Адамс Арматурен", а тя пък е имала само един представител в България и това е била "Шибър". Така съдът стига до извод, че изобщо не може да се говори за произволен избор на доставчика и за връзки и зависимости между Димитров и Стоилова, освен нормалното им познанство покрай общата работа. Освен това, съдът подчертава, че продукти от този доставчик вече са били вложени в мрежата на "Топлофикация" и е имало нужда от съвместимост с новите, а по онова време в страната дори е нямало други производители, които да отговарят на специфичните изисквания към влаганата арматура.

"Установената липса на такива производители поставя и въпроса дали следва да се прилагат процедурите по ЗОП, или специалните процедури на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, с оглед задоволяване нуждите на топлофикационното дружество", се казва в решението на съда.

В него съдиите заключват, че след като става дума за изпълнение на договори с международна организация по правила на чуждите банки, то не е било необходимо за нито една от доставките да се обявява обществена поръчка.

До този извод друг състав на САС беше достигнал и преди 8 години, когато оправда всички подсъдими по делото, но след това ВКС отмени присъдата, като посочи, че разплащането е ставало с пари на "Топлофикация", а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази ЗОП.

В тази връзка пък САС казва сега, че престъплението не може да се докаже дори и да се приеме тезата на прокуратурата, че въпросните доставки са били предназначени за нужди на "Топлофикация", които са извън проекта. По делото е установено, че Димитров е издал заповеди, с които е наредил да се спазват правилата по ЗОП при провеждане на тръжни процедури. Според свидетелски показания на други шефове на топлофикационни райони, доставките на арматура се налагали постоянно заради аварии, поради което са провеждани множество обществени поръчки, но имало изискване да съответстват на тези по проекта за рехабилитация, за да има съвместимост на частите.

"Именно в резултат от проведените тръжни процедури са сключени договори за доставка на компоненти с различни фирми, между които за доставка на арматура с фирма "Адамс Арматурен" с технически характеристики и качество по изискванията на Световната банка, изключителен представител на което за България през периода от 2003 до 2006 година е "Шибър"ЕООД", се казва в решението.

По друг спорен елемент от обвинението, свързан със завишената цена на изделията, доставени от "Шибър", съдът подчертава, че по делото няма доказателства за това как е формирана пазарната им цена. А това е задължително, след като обвинението е изчислило щетата от близо 4,5 млн. лева, като е посочило разликата между средна пазарна цена и реално платената от "Топлофикация". Тезата на прокуратурата е, че размерът на присвояването е просто математическата разлика между цената по митническите декларации и реално платената. Според съда тя е неоснователна, тъй като разликата между продажната цена по фактурите и доставната стойност на стоките представлява търговска надценка, като тя се определя от продавача и чрез нея той покрива направените текущи разходи и включва калкулираната печалба.

За твърденията, че изделията са фактурирани на части, САС казва, че са бланкетни, като дори в обвинителния акт липсвали данни по коя конкретна сделка неделими изделия са доставени на части, кой на кого е разпоредил това и как пък е довело до увеличение на цената.

От началото на съдебната сага около "Топлофикация" преди 14 години, Валентин Димитров беше осъден на три инстанции единствено по делото за безстопанственост, по което вече изтърпя присъдата си от 3 г. затвор. Преди две години пък беше окончателно оправдан за валутни престъпления, а единственото дело, което безпрецедентно продължава вече 11 години само на първа инстанция в градския съд, е за пране на пари. По него той беше подсъдим с майка си Цеца Димитров, но тя почина още през 2011 г.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гербераси долни
1 Отговор
Кой не иска да го оправдаят за такава голяма кражба ,пардон "усвояване "

Оценка:
-1 +21

Брей
2 Отговор
Той невинен , а в същото време 4.5 милиона липсват... интересна работа

Коментиран от #10, #14, #17


Оценка:
-3 +27

Рошко
3 Отговор
То ще се учудя ако на доказан крадец или политик конфискуват имущество и го тикнат за дълго в панделата, тва си е мисирка новина

Оценка:
-1 +18

Ники
4 Отговор
На този пост както и на други в държавата се слагат точните хора винаги .. защото това са държавни дружества .. и са най лесния начин за присвояване на държавни пари ... тоест .. поставения на поста трябва да краде за тия дето са го сложили там .. като разбира се и за него остава нещо ... Когато той сгафи ( вероятно си прибира повече за него ) го сменят и съдят .. но на практика няма да го осъдят защото са замесени много хора ..

Оценка:
-0 +13

ужас
5 Отговор
4 милиона откраднал, 3 г лежал. Дайте и на мен, ще лежа 5 г.

Оценка:
-0 +19

Лейка
6 Отговор
А другите около топлофикация, фирмите свързани с бивши и настоящи? Дългия бесепар който се изниза по търлъци? И кой плаща за всичко????

Оценка:
-0 +7

Новини Закони в България няма доказано з
7 Отговор
За милиони и милиярди никой не те търси а за 5 лв си в затвора поне 5,7 години.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +9

Бурканбанк
8 Отговор
14 години се точи това дело! И пак не го осъждат този престъпник! Жалка държава!

Оценка:
-0 +19

Вальо Вальов
9 Отговор
ти си култа мой

Оценка:
-0 +4

Пак ли ги
10 Отговор

До коментар #2 от "Брей":


взе #КОЙ?

Оценка:
-0 +3

Мунчо
11 Отговор

До коментар #7 от "Новини Закони в България няма доказано з":


Когато си откраднал милиарди не те осъждат, а ги поделят с теб. Ако много се дърпаш-точат делото, докато източат всичко за подкупи. Ако си послушен и им дадеш каквото искат , може и да те оставят на мира. А като си откраднал 5 лв...какво , бе брат да разделят с теб? По 2.50 ли?

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +7

Електра
12 Отговор
Както винаги съм казвала, комуняк съдия на комуняк крадец око не вади, защото дядовците им заедно са крали мандрите преди 9т 44г. а бащите им крадат сега...

Оценка:
-0 +6

Електра
13 Отговор

До коментар #11 от "Мунчо":


Хем си прав хем не си, трябва да имаш и червена мая, иначе свършваш като Марешки...

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +1

1-20
14 Отговор

До коментар #2 от "Брей":


Дал е от тях на правилния човек. Иначе този е за разстрел.

Оценка:
-0 +3

Грейс
15 Отговор
Поредният присвоител чист като сълза! Само това министерство да е с мед да го намажеш.

Оценка:
-0 +5

габровец от варна
16 Отговор
А че той тоя краде ли???😂😂😅😅😅

Оценка:
-0 +3

Дедовия
17 Отговор

До коментар #2 от "Брей":


Дал е сигурно милионче на най-корумпираната съдебна система в света!! Комар го ухапал!! Хи хи хи хи!!

Оценка:
-0 +7

Гневна Катерица
18 Отговор

До коментар #13 от "Електра":


Парите нямат цвят и мирис бе тъпанар /Ка??/!!

Оценка:
-0 +1

19
Този коментар е премахнат от модератор
НЯМА ЗАКОНИ
20 Отговор
ЗАКОНИТЕ СА САМО ЗА БЕДНИТЕ. .КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА. ....ПОМНЯ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ КАЗВАХА. ....ТРЯБВА ДА ГРАБИМ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ И ДА НАПРАВИМ БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО БЕДНИ ЗА ДА МОЖЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАМЕ. ..

Оценка:
-0 +3

БРАВО
21 Отговор
ПУСКАЙ ТЕ ГИ ВСИЧКИ! !!!!!!НИТО ЕДИН КРАДЕЦ И ПРЕСТЪПНИК НЯМА ОСЪДЕН В БЪЛГАРИЯ! !!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +5

Зъл бесепар
22 Отговор
Овчаров със 17 милиона го пуснаха ,че този ли няма да се отърве.

Оценка:
-0 +3

БЕЛЕНЕ РАБОТИ
23 Отговор
Делото ще се преразгледа. Съдия бай Ставри.

Оценка:
-0 +3

ЖИВКОВ
24 Отговор
Този нямаше да го съдим ......

Оценка:
-0 +4

копи пейст
25 Отговор
".........Вальо Топлото беше хвърлен на медиите не случайно. Целта е с шумен скандал да се внуши, че той е откраднал тези пари от сметките на софиянци. В синхрон със скандала тогавашният министър Румен Овчаров внушаваше, че Топлофикация фалира. Неговата заместничка Корнелия Нинова твърдеше, че Топлофикация е откраднала 36 милиона от софиянци, което беше опровергано. Целият този шум подготви почвата за приватизация на Топлофикация. Хората спряха да си плащат парното. Както е известно, колкото повече дългове има едно дружество, толкова по-малко струва то. И в един момент преди години се обади кандидат-купувач от Русия, Газпром бил приготвил 100 млн. долара за Топлофикация София. Скромна сума за дружество, за което още няколко фирми се готвят да наддават за над милиард. Въпреки дълговете."

Оценка:
-0 +0

Мао Дзедун
26 Отговор
В Китай такива като Вальо Топлото ги разстрелват още след първото дело !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Родриго Дутерте
Президентът успокоява "притеснените" филипинци
Спокойно, няма проблем, здрав съм"

Още бисери