Last news in Fakti

19 Септември, 2020 08:20 3 312 5

Нова измамна схема! Крадци се представят за служители на РЗИ

  • крадци-
  • служители-
  • рзи

От РЗИ призоваха хората да са бдителни и уточниха, че техни служители нямат правомощията да влизат в частни домове

Нова измамна схема! Крадци се представят за служители на РЗИ - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Нова измамна схема действа на фона на страховете на хората от заразяване с COVID-19. Измамници се представят за служители на столичната здравна служба и така без проблем си осигуряват достъп до частни домове. Най-често се насочвали към скъпи имоти в елитни квартали. А веднъж попаднали вътре, крадат каквото могат, съобщи Нова ТВ.

Схемата е нова и все още непозната и за полицията. От Регионалната здравна инспекция разказаха за два такива случая - в кооперация в „Бояна”. Към момента извършителите са неизвестни. Жертвите дори не могат да ги разпознаят, защото били облечени с маски и защитни костюми.

Преди дни пред кооперация в квартала се появили двама мъже, облечени в защитни костюми, с маски и очила. След като им отворили, се представили за служител на РЗИ и безпроблемно влезли в имота.

Всички помислили, че са там, за да дезинфекцират срещу COVID и така никой не им поискал документи за самоличност. По-късно едно от семействата разбира, че от дома им липсват накити. Други съседи пък са с разбита врата. Потърпевшите веднага се обадили в РЗИ и така разбрали, че мъжете изобщо не са пратени от тях.

„Господинът, който ми се обади, ме попита защо наши служители не се легитимират и влизат, без да се представят. Аз отговорих, че нямаме такава служба и не правим такава дезинфекция”, обясни Виолета Минева, кол център в РЗИ.

След случая в блока са категорични, че спешно ще засилят охраната.

От полицията заявиха, че подобна измамна схема не им е позната. А от РЗИ призоваха хората да са бдителни и уточниха, че техни служители нямат правомощията да влизат в частни домове.

„РЗИ отговаря само за обектите с обществено значение и са по Закона за здравето, а жилищните сгради не спадат към тази група”, обясни Руслана Петрова, пиар на СРЗИ.

Паниката и страхът след пандемията правят хората два пъти по-невнимателни и доверчиви, поясняват психолозите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    26 0 Отговор
    Да не направят грешката да се представят някъде за НАП, че ще им играят лопата в главата. Докато обяснят, че са само крадци ще им клъцнат гръцмуля.
  • 2 SARS

    20 2 Отговор
    Това са мародери а защо хората бяха наплашени ще тежи на съвестта на властта! :\
  • 3 Jeep

    22 0 Отговор
    Зa тaзи cхемa пиcaхте още по време нa изолaциятa. Още ли е непознaтa нa полициятa? Не че е невъзможно де, кaто ги знaм кaкви ca...
  • 4 Тука само

    10 2 Отговор
    крадци и мошеници дал бог.Урисана държава.Вожда и той най-големия крадец.
  • 5 Бг сган

    2 3 Отговор
    Комунистите не искат християни и после се чуди що живее в кочина с гадове.. бг Анадол!